Χρησιμοποιώ το Ubuntu στο σπίτι και στην δουλειά σχεδόν αποκλειστικά πλέον και μου αρέσει κάθε μέρα και περισσότερο… Αγόρασα πριν λίγες μέρες καινούργιο σκληρό και έδωσα στο Linux τεράστιο χώρο. Τέλος και με την ασφυξία των 10-20 GB ext3 partitions. Ακόμη και η συγγραφή κώδικα είναι πλέον θέμα Ubuntu. Έχω στήσει apache2, php5, mysql (lamp) με μερικά click και με το Bluefish γράφω πλέον τα php scripts μου. Έχω στήσει file server (samba) για όλο το τοπικό (οικιακό) δίκτυο. Βλέπω TV όπως και στα Windows με το tvtime, ακούω streaming radio (για αυτό μάλλον θα ακολουθήσει ξεχωριστό post) και πέρασα video απο τις καλοκαιρινές διακοπές απο την firewire κάμερα …

Μία απο τις προκλήσεις όμως σε ένα λειτουργικό, είναι να μάθεις να το προγραμματίζεις. Στα windows η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή (Visual C++, .NET, Delphi, Visual Basic, Java κτλπ) στο Linux όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Μετά απο μια σύντομη έρευνα στο internet έμαθα ότι οι περισσότερες εφαρμογές είναι γραμμένες σε Python, perl, C, C++. Το πρόβλημα με αυτές τις γλώσσες είναι ότι δεν υποστηρίζουν γραφικό περιβάλλον και χρειάζονται κάποιες extra βιβλιοθήκες για αυτό τον σκοπό. Οι δημοφιλέστερες (σύμφωνα πάντα με την αναζήτηση μου) είναι το gtk, πάνω στο οποίο είναι γραμμένο το Gnome, και το Qt, πάνω στο οποίο είναι γραμμένο το KDE. Αισθητικά πάντα μου άρεσε περισσότερο το KDE οπότε έψαξα για ένα tutorial που να εξηγεί πως γράφει κανείς κώδικα για εφαρμογή με γραφικό περιβάλλον σε C++ χρησιμοποιώντας το Qt. Βρήκα αυτό σήμερα το πρωί. Φαινόταν απλό με μια πρώτη ματιά. Με το που γύρισα σπίτι εγκατέστησα όλα τα απαραίτητα packages και το απόγευμα άρχισα να δουλεύω. Το μόνο που χρειάστηκε ήτανε να κάνω compile το QDevelop γιατί παρόλο που υπήρχε deb package για Ubuntu αυτό ήτανε για x86 συστήματα ενώ εγώ έχω amd64. Ακόμη και αυτό έγινε γρήγορα και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Το ‘hello, world!’ πρόγραμμα ήταν θέμα 3’… Το QDevelop είναι εξαιρετικό ενώ το Qt είναι όσο απλό χρειάζεται για να του “πάρεις τον αέρα” γρήγορα. Για όσους/όσες έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Visual Studio και την Visual C++ ο χρόνος προσαρμογής είναι πρακτικά μηδενικός και η ανάπτυξη της εφαρμογής ταχύτατη. Συστήνεται ανεπιφύλακτα…
Update 24/12/2007: Τελικά υπάρχουν διαθέσιμα precompiled deb για όλες τις εκδόσεις Ubuntu και όλες τις αρχιτεκτονικές εδώ.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.