Πάρα πολλοί ασχολούνται, ειδικά αυτό τον καιρό, με την θέση τους στους πίνακες Αναπληρωτών και Διορισμού του Υπουργείου Παιδείας. Οι πίνακες αυτοί, για όσους δεν ξέρουν, βρίσκονται στο e-aitisi και δυστυχώς είναι σε μορφή HTML. Δυστυχώς γιατί είναι τεράστιοι (πχ για φιλόλογους ΠΕ02) ο πίνακας αναπληρωτών έχει μέγεθος 20.9 ΜΒ) και κρασάρουν οποιονδήποτε browser όταν ανοίγουν ( ακόμα και τον firefox 😉 ).

Λόγω της θέσης που έχω, καθημερινά έρχομαι σε επαφή με συναδέλφους που θέλουνε να μάθουνε την θέση τους στους πίνακες αυτούς και δεν μπορούν είτε γιατί δεν έχουν γρήγορη σύνδεση internet στο σπίτι, είτε γιατί – όπως έγραψα παραπάνω – κολλάει ο browser όταν το ανοίγουν. Προσπάθησα να ανοίξω το αρχείο με το Excel απευθείας (ως κάποιας μορφή xml) αλλά ακόμη και το excel κολλάει… Το ίδιο και με το OpenOffice Spreadsheet. Η μόνη λύση που είχα βρεί ήταν να ανοίγω το αρχείο ως κείμενο με text editor (ανοίγει ταχύτατα), να κάνω search για το όνομα και να προσπαθώ να μαντεύω τι είναι οι στήλες δίπλα στο όνομα αφού δεν μπορώ να βλέπω τις επικεφαλίδες των στηλών. Μεσαίωνας δηλαδή μπροστά στις ευκολίες ενός spreadsheet προγράμματος… Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ΥΠΕΠΘ ανεβάζει τους πίνακες σε μορφή HTML όπου είναι πρακτικά άχρηστοι και όχι σε excel (υποθέτω ότι ο λόγος ΔΕΝ είναι το proprietary format του MS Excel 😛 ).

Σήμερα πάντως ανακάλυψα μια πολύ καλύτερη λύση παίζοντας με το repository του Ubuntu. Είναι το Gnumeric Spreadsheet το οποίο ανοίγει το HTML αρχείο των 20.9 ΜΒ σε λίγα δευτερόλεπτα (!!!!!), χωρίς προβλήματα encoding, και σε spreadsheet μορφή η οποία μπορεί να ταξινομηθεί ευκολότατα. Και επιπλέον, για τους φίλους του Excel, μπορεί να κάνει το αρχείο export σε xls format. Χρησιμότατο…. Ενδεικτικά ανέβασα τον πίνακα Αναπληρωτών φιλολόγων με προϋπηρεσία ( 7.2MB zipped 1.7MB – ημερομήνια αρχείου 25/9/2007 ) εδώ.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.