Αν και είχα γράψει ότι θα πήγαινα στο προηγούμενο, τελικά με βόλεψε και πήγα στο χθεσινό OpenCoffee της Θεσσαλονίκης. Ήταν το πρώτο μου OpenCoffee και οι εντυπώσεις πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν οι καλύτερες. Αν και στις 19.00 που θα άρχιζε το event είχαν έρθει ελάχιστα άτομα (και προς στιγμήν φαντάστηκα οτι θα γινόταν μεταξύ συγγενών και φίλων) αργότερα μαζεύτηκε αρκετός κόσμος. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις μεταφερθήκαμε στην αίθουσα με το προβολικό και άρχισαν οι παρουσιάσεις:

  • Αρχικά το favit το οποίο παρουσίασε ο Martin Linkov, που αν και Βούλγαρος μιλάει με μεγάλη ευχέρια τα Ελληνικά. Το favit είναι μια νέα υπηρεσία που σύμφωνα με τους εμπνευστές της συνδυάζει τα καλύτερα features από google reader, facebook, delicious και άλλες web υπηρεσίες. Αυτό το οποίο μου άρεσε είναι ότι εκτός από τα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις δυνατότητες της πλατφόρμας του έγινε και μια μικρή συζήτηση για revenue model του εγχειρήματος. Στην τελική το favit (και το κάθε favit) είναι μια επιχείρηση που, μετά την αρχική επένδυση, πρέπει να αρχίσει να αποδίδει. Ο Martin ήταν πολύ φιλικός, υποσχέθηκε invitiations (το favit βρίσκεται για την ώρα σε κλειστή beta) ενώ μοίρασε και favit κούπες 🙂 Σε αναμονή της invitation μου δεν μπορώ, δυστυχώς, να γράψω κάτι περισσότερο για το favit.
  • Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αργύρης Μπεντίλας της Total Eclipse. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις τόσο προσεγμένα παιχνίδια (casual games) να κατασκευάζονται από μια εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και να χρηματοδοτούνται από εταιρίες κολλοσούς (βλέπε real media). Η μόνη ένσταση μου, με τις ελάχιστες γνώσεις μου πάνω στο θέμα, στο ότι θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσιο τζίρο αν είχε έδρα στο εξωτερικό. Αυτό δεν μπόρεσα να καταλάβω πως θα γινόταν, παρόλο που προσπάθησε να το τεκμηριώσει μετά από σχετική ερώτηση μετά την παρουσίαση. Α! Τα παιχνίδια τους επίσης δεν παίζουν σε Linux (τουλάχιστον όχι native). Ελπίζω να το φτιάξουν και αυτό κάποια στιγμή 😉
  • Η τρίτη παρουσίαση έγινε απόν τον Γιώργο Κασσελάκη (οικοδεσπότη του OpenCoffee Θεσσαλονίκης) και αφορούσε το OpenFund. Το OpenFund είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδότησης startup – ένα Venture Capital στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και σύμβουλοι. Το πρώτο call του OpenFund είναι ήδη ανοιχτό και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ideas anyone?
  • Τέλος υπήρχε μια ανεπίσημη παρουσίαση της Beta CAE Systems, μιας εταιρίας με βάση τη Θεσσαλονίκη που παράγει βιομηχανικό λογισμικό σχεδίασης συστημάτων και έχει πελάτες (μεταξύ άλλων) μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου! Το ξέρω ότι ακούγεται σαν ανέκδοτο (εταιρία από τη Θεσσαλονίκη που παράγει βιομηχανικό λογισμικό και έχει πελάτες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες) αλλά, πιστέψτε με,  δεν είναι!!

Αυτό που δεν ήξερα, και έμαθα στο OpenCoffee της Θεσσαλονίκης, είναι ότι υπάρχουν (έστω και λίγες) εταιρίες στη Θεσσαλονίκη οι οποίες παράγουν προϊόντα κυρίως για τη διεθνή αγορά και μάλιστα θεωρούνται πολύ σημαντικοί παίκτες στην κατηγορία τους ενώ παράλληλα προσφέρουν δουλειές υψηλών απαιτήσεων αλλά και ανταμοιβών στην πόλη! Το μήνυμα από όλους χθες ήταν “plan big”. Κάτι που παρόλο που ακούγεται σχετικά εύκολο ίσως τελικά να μην είναι. Ειδικά γιατί ζούμε σε μια μικρή χώρα και σε μια ακόμη μικρότερη πόλη. Αυτή ήταν και η ερώτηση μου στην τελευταία παρουσίαση της Beta CAE. Πως μπορεί δηλαδή κάποιος (20 χρόνια πριν!) να διακρίνει αυτή την ανάγκη (για βιομηχανικό λογισμικό) σε μια μικρή χώρα η οποία δεν έχει βιομηχανία! Η απάντηση που πήρα ήταν (με δικά μου λόγια και σε γενικές γραμμές) ήταν “… κάποιος γνωστός ήξερε κάτι, και μαζί με κάποιον άλλο σχεδίασε κάτι που …. σιγά σιγά πήρε τον δρόμο του …”. Δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε αλλά από την άλλη ποιά θα ήταν η απάντηση που θα με ικανοποιούσε; 😉

Από ale3andro

3 σκέψη για το “Open Coffee Θεσσαλονίκης (30/06/2009)”
  1. Σ’ευχαριστώ για τα καλά λογία 🙂

    Πιστεύω έχεις πια πρόσκληση και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα όσα σου προσφέρει η favit. Ελπίζω να σου αρέσει και να μοιράσεις τις αντιποιήσεις και τις προτάσεις σου για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο το προϊόν μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.