firefox logo

Μία από τις επιλογές της Canonical που συζητήθηκαν, ήταν αυτή της ενσωμάτωσης του Firefox 3 Beta αντί του Firefox 2 στην καινούργια έκδοση του Ubuntu (8.04 – Hardy Heron). Πολλοί αμφισβήτησαν την σκοπιμότητα ενσωμάτωσης beta έκδοσης μια βασικότατης εφαρμογής (browser) σε μια έκδοση Long Time Support. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Firefox 3 beta έδω και περίπου ένα μήνα (όσο χρησιμοποιώ και το Hardy Heron) και είμαι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Πριν από οτιδήποτε άλλο, παρόλο που είναι beta, είναι σταθερός (τουλάχιστον στο σύστημα μου). Έχω διαβάσει ότι είναι γρηγορότερος και ότι κάνει (πολύ) καλύτερη διαχείριση μνήμης – στην πράξη δεν παρατήρησα κάποια διαφορά σε αυτό το κομμάτι αλλά η παρατήρηση μου είναι καθαρά διαισθητική. Αυτό που πραγματικά περίμενα, γιατί το χρειαζόμουν, ήταν η λειτουργία των shortcuts ακόμη και όταν το πληκτρολόγιο είναι γυρισμένο στα Ελληνικά.

Το μοναδικό αρνητικό του FF3 είναι ότι δεν υποστηρίζει (ακόμη) τα περισσότερα extensions τα οποία χρησιμοποιώ. (Ενδεικτικά FireFtp, HTML validator, measureIt, κλπ). Καθημερινά όλα και περισσότερα extensions γίνονται συμβατά οπότε και για τα υπόλοιπα μάλλον θέλει λίγη υπομονή. Για όποιον θέλει να καταργήσει τον FF3 και να χρησιμοποιεί τον FF2 υπάρχει αυτός ο χρήσιμος οδηγός.

Αλλά εκτός από τη δραστική λύση της κατάργησης ενός εκ των δύο υπάρχει η εναλλακτική της ταυτόχρονης χρήσης τους. Πως γίνεται αυτό;

Πριν από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται η εγκατάσταση του Firefox 2:

sudo apt-get install firefox-2

Στη συνέχεια δημιουργία νέου profile με με τον Firefox 2:

firefox-2 -ProfileManager

Έστω ότι δώσαμε το όνομα ff2 στο καινούργιο profile. Για να ξεκινήσουμε τον Firefox 2 αρκεί να δημιουργήσουμε μια καινούργια συντόμευση η οποία θα εκτελεί το παρακάτω command:

firefox-2 -no-remote -P ff2

και τέλος τροποποίηση της συντόμευσης του Firefox 3 σε:

firefox-3.0 -no-remote -P default

Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εκδόσεων του Firefox ταυτόχρονα, χωρίς όμως να είναι δυνατό το άνοιγμα πολλαπλών instances. Εφόσον όμως υπάρχει η δυνατότητα για πολλά tabs αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό. Επίσης είναι σημαντικό η δημιουργία του καινούργιου profile να γίνει από τον Firefox 2 (firefox-2 -ProfileManager) γιατί διαφορετικά δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση extensions στον FF2.

[Περισσότερα εδώ]

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.