Δεν ξέρω τι γίνεται στα εργαστήρια πληροφορικής άλλων ΙΕΚ στην Ελλάδα αλλά στο ΙΕΚ Μυτιλήνης όλα τα μηχανήματα έχουν dual boot με Windows XP και μια διανομή Debian. Το Dedian είναι εγκατεστημένο για τις ανάγκες του μαθήματος “Άλλα λειτουργικά συστήματα” και εκτός απο αυτό δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Μερικά απο τα XP μηχανήματα είναι κολλημένα με spyware και υιούς και πρακτικά μη χρησιμοποιήσιμα αλλά κανένας σπουδαστής δεν χρησιμοποιούσε εναλλακτικά το linux, έστω και απλά για σερφάρισμα. Η εγκατεστημένη διανομή ήταν παλιά ( Debian 3.0 “woody”) με ένα επίσης παλιό KDE οπότε σκέφτηκα να κάνω μια δοκιμή με Ubuntu. Πήρα το πρώτο ubuntu cd που βρήκα μπροστά μου (7.04 – Feisty Fawn) και το εγκατέστησα…

Τα μηχανήματα δεν είναι κάτι το εξαιρετικό αλλά για τις ανάγκες της πλειοψηφίας των μαθημάτων περισσότερο απο ικανοποιητικά. Η εγκατάσταση κράτησε περίπου 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της αρκετοί σπουδαστές ρίχνανε περίεργες ματιές και μερικοί ρωτήσανε τι είναι αυτό. Σχεδόν όλοι ήξεραν για το linux αλλά σχεδόν κανένας ειδικά το Ubuntu. Μετά την εγκατάσταση και τα updates η πρώτη μου δουλειά ήτανε να βάλω Beryl. Εκεί ήτανε που μεγάλωσε το ενδιαφέρον και η συζήτηση ξεκίνησε με την κλασική πλέον ερώτηση : “Μπορούν τα Vista να κάνουν αυτά τα εφέ και μάλιστα σε αυτό το hardware;”. Επειδή όμως το Ubuntu (αλλά και το Linux γενικότερα) δεν είναι μόνο εφέ για το desktop προσπάθησα να τους εξηγήσω πως λειτουργεί η εγκατάσταση νέων προγραμμάτων σε ένα linux σύστημα με package manager. Μεγάλο πλεονέκτημα το ότι κανείς τους δεν είχε χρησιμοποιήσει Linux παλιότερα ώστε να ξέρει την δυσκολία εγκατάστασης προγραμμάτων με τον “παλιό” τρόπο (./configure, make, make install κλπ).

Στην συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους εφαρμογές στο linux. Ειδικά με τον firefox, τον οποίο οι περισσότεροι ξέρουνε και απο τα Windows, αισθάνθηκαν αμέσως πολύ οικεία. Ήταν το πρώτο εικονίδιο που αναγνώριζαν στο desktop και ίσως το πιο χρήσιμο (call me surfing). Απο εκεί και πέρα, το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η εγκατάσταση του flash plugin για τον firefox. Προσπάθησα όσο μπορούσα να εξηγήσω την χρήση του package manager και τα πλεονεκτήματα του.

Επειδή το μάθημα που διδάσκουμε δεν έχει καμμία σχέση με εναλλακτικά λειτουργικά ή ελεύθερο λογισμικό (SQL Server διδάσκουμε 😛 ) η ιστορία, για την ώρα τουλάχιστον, σταμάτησε εκεί. Έκανα μια γρήγορη εγκατάσταση και σε ένα δεύτερο PC και περιμένω να τους δω να πειραματίζονται (2 μηχανήματα για αρχή είναι υπέρ-αρκετά). Ελπίζω να έχω περισσότερα στο μέλλον…

4 thoughts on “Ubuntu στο ΙΕΚ. Η ιστορία ενός πειράματος…”
  1. Αυτό που περιγράφω στο post έγινε την βδομάδα πριν κλείσει το ΙΕΚ για Χριστούγεννα. Όταν επιστρέψαμε δυστυχώς το ένα απο τα δύο Ubuntu PC ήταν τελείως off (από τροφοδοτικό). Το άλλο (που έχει και beryl) δεν ξέρω αν το χρησιμοποίησαν αρκετά πάντως πριν λίγες μέρες ενεργοποίησα το autologin για να μην ζητάει password, ίσως αυτό να ήταν ένα πρόβλημα. Πάντως την μέρα της εγκατάστασης υπήρχε ενδιαφέρον (όπως για οτιδήποτε καινούργιο άλλωστε) αλλά δεν νομίζω ότι αρκεί. Χρειάζεται να τους δείξει κάποιος ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους το ίδιο εύκολα με Ubuntu. Επειδή το μάθημα είναι για βάσεις δεδομένων σκοπεύω να τους δείξω πόσο εύκολα μπορεί να γίνει εγκατάσταση mySQL και διαχείριση με phpMyAdmin.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.