Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι ελάχιστες οι φορές που βρίσκω χρόνο αλλά και κατάλληλη παρέα για φυσιολατρικές εκδρομές. Την Κυριακή που μας πέρασε (27/11/2022) ήταν μια από τις ελάχιστες αυτές φορές. Προορισμός ένα μέρος ονειρικό κοντά στα Γιαννιτσά. Σε απόσταση περίπου 1,5 ώρας από την πόλη των Γιαννιτσών, μέσα στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς Πάικο, βρίσκεται η καλύβα του βουνού.

Μια καλύβα που έφτιαξαν και συντηρούν άνθρωποι με πολύ μεράκι για τη φύση αλλά και για το Πάικο ειδικότερα. Η καλύβα αυτή είναι ανοιχτή για τον επισκέπτη, πράγμα πολύ σπάνιο στις μέρες μας. Φυσικά αν κάποιος επιθυμεί να διανυκτερεύσει θα πρέπει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τους διαχειριστές (το τηλέφωνο βρίσκεται γραμμένο σε χαρτί μέσα στην καλύβα) για το καθαρά τυπικό μέρος, και θα πρέπει να αναλάβει να αναπληρώσει ότι χρησιμοποιήσει (πχ ξύλα, ζάχαρη, καφέ κλπ που υπάρχουν πάντα στην καλύβα) αλλά και να πάρει μαζί του φεύγοντας τα σκουπίδια του.

Το μέρος αυτό έχει διαφυλαχθεί εν μέρει λόγω της δυσκολίας στην πρόσβαση του. Είναι αδύνατο να προσεγγίσει κάποιος το σημείο με επιβατικό αυτοκίνητο. Οι μόνες επιλογές είναι 4×4 τζιπ ή αγροτικό ή μηχανή enduro. Ο δασικός δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσβατος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1333 μέτρων.

Η καλύβα διαθέτει μια μεγάλη ξυλόσομπα και κρεβάτια για 4-5 άτομα (για ευνόητους λόγους δεν υπάρχουν στρώματα). Υπάρχουν κροκοδειλάκια στο μπαλκονάκι όπου μπορεί να συνδεθεί μπαταρία αυτοκινήτου 12V για λίγα led φώτα. Διαθέτει κουζινάκι με τα βασικά σκεύη. Δίπλα από την καλύβα υπάρχει μια μικρή σκηνή (με ξύλινη σκεπή και νάυλον γύρω γύρω) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κουζίνα. Μέσα υπάρχει άλλη μια ξυλόσομπα, μασίνα και τραπέζι για φαγητό. Φυσικά υπάρχει σχάρα για ψήσιμο στα κάρβουνα.

Στη σχετικά λίγη ώρα που ήμασταν εκεί, δεν είδαμε να υπάρχει κάποια πηγή εκεί κοντά για πόσιμο νερό, μάλλον θα πρέπει να έχει μαζί του ο επισκέπτης που σκοπεύει να περάσει κάποιες ώρες εκεί. Τέλος στην περιοχή της καλύβας, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέχρι εκεί, δεν υπάρχει κάλυψη κινητού τηλεφώνου. Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου όμως από την καλύβα, υπάρχει ένα ξέφωτο σε ψηλό σημείο όπου υπάρχει σήμα κινητού όπως και θέα από ψηλά της περιοχής της Αριδαίας. Δυστυχώς τη μέρα που πήγαμε είχε πολύ συννεφιά και δεν μπορέσαμε να την απολαύσουμε.

Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε [εδώ].

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.