Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές αλλά και τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς Καλή Σχολική Χρονιά!

Στα εργαστήρια των 3 σχολείων στα οποία εργάζομαι, χρησιμοποιών Ubuntu Linux (XUbuntu flavor). Ακολουθώ τις LTS (Long Term Support) εκδόσεις του Ubuntu, δηλαδή αναβαθμίζω τα εργαστήρια μου κάθε 2 χρόνια. Φέτος τον Σεπτέμβριο η χρονιά ξεκίνησε με φρέσκιες εγκαταστάσεις XUbuntu 22.04 (όχι αναβαθμίσεις). Ακολουθούν πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση της διανομής σε περιβάλλον σχολικού εργαστηρίου Πληροφορικής:

(0) Το πρώτο και πιο ευχάριστο, είναι η αλλαγή τρόπου τονισμού των λέξεων σε όλο το Λειτουργικό Σύστημα. Πλέον οι τόνοι μπαίνουν πριν τα φωνήεντα (μόλις φυσικά πατήσεις το κουμπί του τόνου) και εμφανίζονται στην οθόνη πριν από αυτά. Δείτε το παρακάτω βιντεάκι για να καταλάβετε τι εννοώ.

Αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμο ειδικά στις μικρές τάξεις. Όταν μαθαίνουμε στα παιδιά να γράφουν τονισμένα φωνήεντα στον Υπολογιστή, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ενώ πατάνε του κουμπί του τόνου, δεν υπάρχει κάποια ανατροφοδότηση στην οθόνη ότι το φωνήεν που θα πατηθεί αμέσως μετά θα είναι τονισμένο. Έτσι συνήθως πατάνε το πλήκτρο του τόνου δύο ή και παραπάνω φορές με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη. Το ίδιο ισχύει και για τα διαλυτικά. Αυτή η μικρή αλλαγή είναι λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμη και θα κάνει μεγάλη διαφορά, κατά την άποψη μου.

(1) Ο firefox παρέχεται μέσω snap και όχι απευθείας από κάποιο repository. Φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί έγινε αυτή η επιλογή αλλά έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται στην πράξη ο firefox ακόμη περισσότερο βαρύς απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα, ειδικά για παλιότερα μηχανήματα (όπως αυτά που υπάρχουν στα περισσότερα εργαστήρια Πληροφορικής Δημόσιων Σχολείων). Αυτή η αλλαγή ομολογώ ότι δεν μου άρεσε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.

(2) Η εφαρμογή epoptes η οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητη τουλάχιστον για εμένα, είναι δυστυχώς πολύ περισσότερο ασταθής απ’ ότι ήταν στο 20.04 και crashάρει πολύ συχνότερα. Ελπίζω σε κάποιο update που θα λύσει το θέμα.

(3) Το 22.04 υποστηρίζει μόνο PHP 8. Οι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων της σειράς 7.x και 8.x είναι μάλλον μεγάλες με αποτέλεσμα μια μεγάλη σειρά web εφαρμογών να μην λειτουργούν. Φυσικά το θέμα λύνεται με χρήση third party repositories που περιέχουν support για PHP 7.x.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.