Διανύω αισίως τον 5ο χρόνο σε Δημοτικό και σε μεγάλο βαθμό έχω διαμορφώσει τις θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολούμαι σε κάθε τάξη.

Στην Δ τάξη, αφιερώνω λίγα μαθήματα (2-3 διδακτικές ώρες) στους ηλεκτρονικούς χάρτες. Μέχρι και φέτος το μάθημα και οι δραστηριότητες γινόταν πάνω στο Google Maps. Δυστυχώς όμως το πιο μεγάλο πρόβλημα ήταν το bandwidth. Με 14 υπολογιστές στο εργαστήριο Πληροφορικής (και μερικούς ακόμη στις αίθουσες) να προσπαθούν να τραβήξουν ταυτόχρονα χάρτες από μια 8άρα γραμμή (περισσότερο δεν μας δίνει το Σχολικό Δίκτυο) καταλαβαίνει κανείς πόσο μέρος της ώρα αφιερώναμε στην αναμονή του loading και πόσο στις δραστηριότητες. Πριν από λίγες μέρες άρχισα να ψάχνω για εναλλακτικές με τις οποίες θα μπορούσα να έχω offline χάρτες ή έστω ένα caching ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία του μαθήματος.

Ανακάλυψα στο github, το GMapCatcher. Αν και δεν φαίνεται φαντεζί ή εντυπωσιακό, αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το Offline checkbox στην αρχική του οθόνη. Bingo!

Τελικά όχι απλά υποστηρίζει Download χαρτών για offline χρήση αλλά επιπλέον υποστηρίζει μια σειρά από διαφορετικούς παρόχους χαρτών (ενδεικτικά: Nokia Maps, OpenStreet Maps, Yandex Maps κλπ). Για την εγκατάσταση δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο package για Ubuntu ή για Debian, απλά κάνεις clone το repository και τρέχεις ένα python αρχείο (το maps.py). Επίσης οι αποθηκευμένοι χάρτες βρίσκονται στο αρχείο δεδομένων της εφαρμογής (στον φάκελο .GMapCatcher μέσα στον φάκελο του χρήστη). Η ευκολία σε αυτή την περίπτωση έγκεται στο ότι μπορεί κάποιος να κατεβάσει τους χάρτες από το σπίτι (όπως έκανα και εγώ) και να πάρει όλο τον φάκελο στο σχολείο και τον περάσει στους σταθμούς εργασίας των μαθητών και έτοιμοι οι offline χάρτες.

Οπότε (ακολουθούν τεχνικές λεπτομέρειες): clone το repository στον υπολογιστή μου στο εργαστήριο Πληροφορικής και αντιγραφή του φακέλου .GMapCatcher με τους χάρτες που έχουν κατεβεί στο σπίτι. Μένει μόνο να περάσει το λογισμικό και οι χάρτες στους 13 σταθμούς εργασίας των μαθητών. Με rsync η δουλειά γίνεται με λίγες γραμμές ενός script αλλά απαιτεί αρκετό χρόνο γιατί τα 600-700MB των χαρτών είναι πολλά μικρά αρχεία. Επειδή δεν ήθελα να περιμένω συμπίεσα τον φάκελο των χαρτών (.GMapCatcher) και τον έστειλα (scp) σε όλους τους σταθμούς εργασίας. Τέλος, με το clusterssh (ΤΟ εργαλείο για εργαστήρια Πληροφορικής με Linux) αποσυμπίεσα μέσα στον προσωπικό φάκελο του χρήστη των σταθμών εργασίας. Και όλα αυτά (και πολλά πολλά άλλα για τα οποία σκοπεύω να γράψω κάποια στιγμή) χωρίς να σηκωθείς από την καρέκλα σου! Κάτι τέτοιες μέρες το Linux αγαπιέται ακόμη περισσότερο (αν φυσικά είναι κάτι τέτοιο δυνατόν 😉 )

Σύνοψη:

Πλεονεκτήματα:

  • Offline browsing χαρτών. Μηδενικές απαιτήσεις bandwidth και επίσης λειτουργία ακόμη και σε μέρες όπου σέρνεται ή έχει πέσει τελείως το internet.
  • Ελληνικά ονόματα χωριών και πόλεων.
  • Δυνατότητα ζουμ σε μεγαλύτερη κλίμακα με απενεργοποίηση του κουμπιού Offline
  • Δυνατότητα προσθήκης θέσεων ενδιαφέροντος.
  • Εύκολη ανανέωση χαρτών offline (κατεβάζεις νέους χάρτες από το σπίτι και ενημερώνεις τους σταθμούς εργασίας στο σχολείο).

Μειονεκτήματα:

  • Δεν υπάρχει αναζήτηση για πόλεις, χωριά κλπ. Είναι πολύ βασικό αυτό το μειονέκτημα είναι η αλήθεια αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα.
  • Μη ελληνικό interface εφαρμογής. Αυτό δεν απασχολεί καθόλου γιατί έτσι και αλλιώς οι μαθητές δουλεύουν με το ποντίκι απευθείας πάνω στον χάρτη.

ΥΓ: Ενδεικτικά να αναφέρω ότι χρησιμοποιώ τους Open Street Maps που είναι Open Source και έχουν πλήρη Ελληνικά ονόματα πόλεων και χωριών. Και για αυτούς που θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες για ολόκληρη την Ελλάδα σε επίπεδο ζουμ από 5 έως 11 το αρχείο με τους χάρτες είναι περίπου 600-700ΜΒ.

 

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.