Για τις ανάγκες του μαθήματος εκμάθησης δεξιοτήτων παρουσιάσεων στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, χρειαζόμαστε εικόνες που θα πλαισιώνουν τα έργα μας. Έτσι προκύπτει η ανάγκη χρήσης μιας μηχανής αναζήτησης εικόνων. Η πρώτη που έρχεται στο μυαλό είναι η Google Images αλλά είναι ακατάλληλη για παιδιά Δημοτικού (πχ η αναζήτηση για φωτογραφίες αλόγων, επιστρέφει, στην μέση περίπου της σελίδας αποτελεσμάτων, την φωτογραφία μιας ελαφρώς ενδεδυμένης λουόμενης και μάλιστα από ακατάλληλη οπτική γωνία…). Η χρήση φίλτρων περιεχομένου, που προσφέρει η Google, δεν ξέρω πως μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε υπολογιστή του εργαστηρίου μόνιμα με δεδομένο ότι θέλω να σβήνει το ιστορικό και οι προτιμήσεις του browser (χρησιμοποιούμε firefox) κάθε φορά που αυτός κλείνει (ιδέες;).

Και επειδή έχω δει αρκετές φορές στην τάξη φέτος να εμφανίζονται στις οθόνες των μαθητών ακατάλληλες φωτογραφίες, έψαξα για μια κατάλληλη μηχανή αναζήτησης εικόνων για παιδιά δημοτικού. Κατέληξα σε 2 εναλλακτικές:

http://primaryschoolict.com/

http://www.kidtopia.info/

Η δεύτερη δεν είναι ακριβώς για αναζήτηση εικόνων αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτό. Η πρώτη, για την οποία βρήκα αναφορές και από την κοινότητα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται ενεργά στο διαδίκτυο[1][2][3], είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή που υπάρχει. Τα μειονεκτήματα της φαίνεται να είναι η χαμηλή ταχύτητα απόκρισης αλλά και ο μικρός αριθμός αποτελεσμάτων. Αν γνωρίζετε και χρησιμοποιείτε κάποια άλλη και την συστήνετε, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο.

Μια δεύτερη επιλογή, είναι η χρήση θεματικών καταλόγων φωτογραφιών. Για παράδειγμα:

http://www.pics4learning.com/

που επίσης φαίνεται καλό.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.