Τελείωσε και η 2η συνάντηση χρηστών και φίλων ΕΛ/ΛΑΚ στην Μυτιλήνη και έχοντας πλέον την εμπειρία και από την πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ένας μίνι απολογισμός.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε, όπως και η πρώτη, σε σχολικό εργαστήριο (του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης). Αυτή τη φορά όμως υπήρχαν και μηχανήματα του εργαστηρίου που έτρεχαν Ubuntu αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που κάνει ο πληροφορικός του σχολείου και υπεύθυνος του σχολικού εργαστήριου ο οποίος ξοδεύει πολύ χρόνο για να διατηρεί το πιο οργανωμένο και καλοστημένο σχολικό εργαστήριο που έχω δεί.
Εισηγητής ήταν και πάλι ο Σίμος Ξενιτέλλης (τον οποίο ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά) ο οποίος με πολύ μεράκι και διάθεση έδωσε τον καλύτερο του εαυτό με σκοπό την επιτυχία της συνάντησης.
Στο πρώτο μέρος έγινε μια αναφορά σε προγράμματα ανοιχτού κώδικα τα οποία είναι εναλλακτικά γνωστών εμπορικών εφαρμογών και δουλεύουν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (OpenOffice, Mozilla Firefox κλπ) ενώ στην συνέχεια έγινε μια επίδειξη εγκατάστασης Ubuntu Linux από την αρχή και παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Προς το τέλος της συνάντησης το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την εγκατάσταση και παραμετροποίηση Ubuntu σε ένα σχολικό εργαστήριο. Από την διαδικασία αυτή προέκυψαν και αντίστοιχες ανάγκες για οδηγούς και τεκμηρίωση που μπορούν να αποτελέσουν τον μπούσουλα για την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η ολοκαινούργια Ελληνική κοινότητα Edubuntu. Μερικά παραδείγματα :
- Πως μπορεί γίνει εγκατάσταση σε ένα PC ενός εργαστηρίου και στην συνέχεια να μεταφερθεί η εγκατάσταση και στα άλλα PCs με δεδομένο ότι η χρήση του Norton Ghost παρουσιάζει προβλήματα; (υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα;).
- Πως μπορεί να στηθεί ένα μηχάνημα ως update server που θα διαμοιράζει τα updates στα υπόλοιπα PCs του δικτύου του εργαστηρίου ώστε να γίνεται εξοικονόμηση χρόνου και bandwidth;
- Πως μπορεί να γίνει περιορισμός των δικαιωμάτων των λογαριασμών των μαθητών ώστε να μην μπορούν να κάνουν αυθαίρετες προσθαφαιρέσεις προγραμμάτων ή κάνουν ακούσια ζημιά στο σύστημα;
- Πως θα μπορούσε να στηθεί ένας Ubuntu Server με Samba Domain Controller που να ελέγχει όλο το Domain; (linux αλλά και Windows clients).
- Πως μπορεί να δημιουργηθεί μια συνδεσμολογία LTSP σε ένα σχολικό εργαστήριο;
Για αυτά και για άλλα πολλά θέματα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχαν οδηγοί στα Ελληνικά και μάλιστα προσαρμοσμένοι για το περιβάλλον ενός σχολικού εργαστηρίου. Επίσης υπάρχει η ανάγκη να συγκεντρωθεί όλη αυτή η γνώση σε ένα μέρος και να μην είναι διάσπαρτη σε διάφορα posts ή threads διαφόρων forums.
Όσον αφορά την οργάνωση αντίστοιχων συναντήσεων άποψη μου είναι ότι χρειάζεται πολύ δουλειά. Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να καθορίζεται o στόχος. Οι συναντήσεις που έγιναν στην Μυτιλήνη ήταν καθαρά εισαγωγικές στον χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ και ξεκίνησαν από τα βασικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συναντήσεις θα πρέπει να προγραμματίζονται τουλάχιστον 10-15 μέρες πριν ώστε:
- Να υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταρτιστεί το πρόγραμμα αναλυτικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
- Να γίνεται αποτελεσματικότερη προώθηση της συνάντησης.
- Να μπορούν όλοι οι πιθανοί συμμετέχοντες να ρυθμίσουν το πρόγραμμα τους σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Τέλος ένα θέμα που προέκυψε στις δύο αυτές συναντήσεις, ίσως περισσότερο στην δεύτερη, ήταν ότι υπήρχαν συμμετέχοντες δύο ταχυτήτων: αυτοί που είχαν εγκαταστήσει linux στο PC τους και ήξεραν να το χρησιμοποιούν και αυτοί που δεν είχαν εγκαταστήσει πότε στο PC τους ή δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ desktop με λειτουργικό σύστημα linux. Είναι προφανές ότι αυτά που περιμένουν από μια συνάντηση οι δύο αυτές ομάδες συμμετεχόντων είναι τελείως διαφορετικά. Έτσι υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με τη βασική εγκατάσταση του linux (π.χ. δημιουργία partitions) αλλά και πιο προχωρημένες του τύπου πως χρησιμοποιώ το Virtual Box. Είναι φανερό πως τέτοιες ερωτήσεις διαφορετικών “επιπέδων” κάνουν πολύ δύσκολο το έργο του εισηγητή-συντονιστή της συνάντησης αλλά και ίσως να αποθαρρύνουν τους χρήστες που φιλοδοξούν να κάνουν την πρώτη τους επαφή με το linux. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε μια τέτοια εισαγωγική συνάντηση πρέπει να θίγονται τα απολύτως βασικά (partitioning, εγκατάσταση, προσθαφαίρεση προγραμμάτων και αποθετηρίων, λογισμικό που περιλαμβάνε η διανομή) και απλά να δίνονται ερεθίσματα για περαιτέρω ενασχόληση για αυτούς που το επιθυμούν.