marineTrafficΟι χάρτες της Google (Google maps) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας σειράς εξαιρετικά χρήσιμων εφαρμογών. Ένα τέτοιο παράδειγμα εφαρμογής (με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον) είναι και ο χάρτης πλοίων σε πραγματικό χρόνο. Δημιουργήθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθούμε τα πλοία στο πολύ άμεσο μέλλον.

Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις και τις πορείες των πλοίων, εκτιμήστε την άφιξή τους στα λιμάνια και αναζητήστε πλήθος άλλων πληροφοριών. Το σύστημα βασίζεται στο σύστημα AIS (Automatic Identification System) το οποίο συλλέγει δεδομένα θέσης πλοίων μέσω συχνοτήτων VHF.

Η εμβέλεια του συστήματος περιορίζεται αρχικά σε Σαρωνικό, Κυκλάδες, κεντρικό Αιγαίο. Πρόκειται για μια εθελοντική ανοικτή υπηρεσία που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η επέκταση της εμβέλειας βασίζεται σε προσπάθεια εθελοντών (community based) που θα ήθελαν να εγκαταστήσουν μια κεραία και έναν δέκτη AIS και να στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους.

Ένα ακόμη παράδειγμα του πως μπορεί η τεχνολογία να κάνει την ζωή μας ευκολότερη. Το project βασίζεται σε εθελοντές που αγοράζουν, εγκαθιστούν τον (μάλλον ακριβό) απαραίτητο εξοπλισμό και καλύπτουν την περιοχή τους. Η χρησιμότητα αυτής της υπηρεσίας είναι δεδομένη και ίσως θα έπρεπε να αγκαλιάσει την προσπάθεια το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να βάλει κόμβους σε όλα τα νησιά που συντηρεί τμήματα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος κλπ) ώστε να καλυφθεί όλο το Αιγαίο. Εκτός όλων των άλλων θα ήταν μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προώθηση και του Ελληνικού Τουρισμού.

Το blog του project βρίσκεται εδώ.

Από ale3andro

Μια σκέψη στο “Χάρτης Πλοίων σε πραγματικό χρόνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.