Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Πληροφορικής που διδάσκει Τ.Π.Ε. σε Δημοτικό Σχολείο (ή έχει διδάξει στο παρελθόν) που δεν γνωρίζει το tuxpaint – γνωστό επίσης στους μικρούς μαθητές ως Πιγκουίνος Ζωγράφος.

Προσωπικά το χρησιμοποιώ στην Α’ τάξη Δημοτικού συστηματικά από την πρώτη χρονιά που διδάσκω σε Δημοτικό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο ζωγραφικής για μικρές ηλικίες.

Κουβαλώντας πλέον εμπειρία 8 ετών στο Δημοτικό, μοιράζομαι μια σειρά ρυθμίσεων που κάνω ώστε να γίνει το λογισμικό πιο φιλικό σε μαθητές Α’ τάξης που δεν έχουν ευχέρεια ούτε στην ανάγνωση ούτε στην βασική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το αρχείο ρυθμίσων του tuxpaint, βρίσκεται στο /etc/tuxpaint/tuxpaint.conf στις περισσότερες διανομές Linux. Για να το “πειράξουμε” χρειαζόμαστε δικαιώματα υπερχρήστη (κοινώς sudo).

(α) Σύμπτωμα: Στις default ρυθμίσεις, όταν ανοίγει το tuxpaint εμφανίζεται η τελευταία ζωγραφιά (από προηγούμενο τμήμα). Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του αυτή ή αυτός που επινόησε τον όρο “διδακτικός θόρυβος”. Λύση: στο αρχείο ρυθμίσεων βάζεις startblank=yes

(β) Σύμπτωμα: Στην προσπάθεια εξοικείωσης του μικρού μαθητή με το πατάω και σέρνω (click and drag) για να ζωγραφίσει ένα σχήμα, μια γραμμή κλπ, μετακινεί (χωρίς να το θέλει) ολόκληρο το παράθυρο. Χάνονται είτε τα εργαλεία, είτε τα χρώματα είτε οι επιλογές εργαλείων είτε ολόκληρη η ζωγραφιά. Λύση: στο αρχείο ρυθμίσεων βάζεις fullscreen=yes και native=yes

(γ) Σύμπτωμα: Κύριε έχω φτιάξει την σούπερ τέλεια ζωγραφιά και πάτησα το κουμπί για να την εκτυπώσω. Λύση: στο αρχείο ρυθμίσεων βάζεις noprint=yes

(δ) Σύμπτωμα: Κύριε πάτησα το βιβλίο με το βελάκι (κουμπί αποθήκευσης) για να αποθηκεύσω την ζωγραφιά μου και μου έβγαλε κάτι γράμματα. Λύση: στο αρχείο ρυθμίσεων βάζεις saveover=new ώστε να αποθηκεύει όλες τις ζωγραφιές ως νέα αρχεία χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις.

(ε) Σύμπτωμα: Κύριε προσπαθώ να φτιάξω ένα τετράγωνο/ορθογώνιο/τρίγωνο κλπ και δεν μπορώ να το κάνω ίσιο. Λύση: Απενεργοποίηση της περιστροφής των σχημάτων. Στο αρχείο ρυθμίσεων βάζεις simpleshapes=yes

Αυτό το τελευταίο το ανακάλυψα φέτος και είναι πραγματικά πολύτιμο!

Τέλος εννοείται ότι αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται σε καθένα σταθμό εργασίας ξεχωριστά, ούτε καν με ssh. Για τέτοιες δουλειές τα χέρια λύνει το clusterssh, με το οποίο έχω ασχοληθεί παλιότερα. Περισσότερα [εδώ].

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.