Εδώ και αρκετό καιρό έψαχνα ένα τρόπο για να μπορώ να ανοίγω το PC μου (στο σπίτι) από οπουδήποτε και αν βρίσκομαι. Η λύση είναι το Wake on Lan αλλά το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που τα περισσότερα router υποστηρίζουν remote administration, δεν δίνουν δυνατότητα WOL (Wake On Lan).

Η ρύθμιση του WOL σε επίπεδο εσωτερικού δικτύου (για Linux/Ubuntu) είναι σχετικά εύκολη. Για να γίνει  όμως αυτό από οπουδήποτε στο internet χρειάζεται να γίνει μια ρύθμιση του router ώστε να προωθεί τα πακέτα που λαμβάνει στο port 9 (το WOL χρησιμοποιεί συνήθως το port 9). Πολλά router υποστηρίζουν port forwarding αλλά δεν επιτρέπουν το forwarding του πακέτου σε όλο το εσωτερικό δίκτυο (multicasting) αλλά μόνο σε συγκεκριμένη ΙP (broadcasting).

Ψάχνοντας για μια λύση στο internet βρήκα διάφορα sites με custom firmwares για μια σειρά από routers (πχ DD-WRT και tomato). Τα περισσότερα όμως από αυτά δεν δουλεύουν με τα συνήθη modem/router (που είτε αγοράζουμε είτε μας δίνουν οι ISPs μας). Μαζί με τα παραπάνω βρήκα και το project OpenWAG200 που είναι ένα firmware για το Linksys WAG200 (ένα σχετικά παλιό router). Το firmware αυτό προσθέτει μια σειρά από features στο router όπως ssh, telnet, static DHCP leases(!), custom startup scripts, WOL(!!), traffic graphs κλπ). Έκανα μια δοκιμή και απλά με έπεισε! Από τότε το “παλιό” Linksys WAG200 έχει γίνει το βασικό μου router και σε συνδυασμό με μια δωρεάν υπηρεσία Dynamic-DNS [αυτήν] μπορώ να κάνω login στο router μου από οπουδήποτε, να “ξυπνάω” οποιοδήποτε PC του εσωτερικού δικτύου και να συνδέομαι σε αυτό με ssh (με κατάλληλη ρύθμιση port forwarding)!

2 thoughts on “OpenWAG200 – Wake on lan από οπουδήποτε!”
 1. Ερωτήσεις-Απορίες:
  1)Με ποιο τρόπο στέλνεις τα WOL signals στο PC που επιθυμείς?
  2)Πώς διαλέγεις ποιο PC του δικτύου του σπιτιού σου θές να ανοίξεις?Το dyndns name που έχεις αντιστοιχεί στον router έτσι δεν είναι?
  3) Αν κάποιος άλλος γνωρίζει το dyndns name του σπιτιού σου, προφανώς μπορεί να τα ξυπνήσει και αυτός??

 2. Γειά σου Εύρι,
  όλα (σχεδόν) γίνονται από την administration page του router! Έχει ειδικό πεδίο όπου βάζεις την MAC address του PC που πρέπει να “ξυπνήσεις” και την IP του (που θα πάρει όταν “ξυπνήσει” – οι IPs θα πρέπει να ρυθμίζονται στατικά).
  Το dyndns όντως αντιστοιχεί στο router αλλά βγάζει στην σελίδα που ζητάει username/password για να κάνεις login, οπότε ακόμη και αν το ξέρει κάποιος δεν μπορεί να μπει (εφόσον δεν ξέρει τα credentials). Ακόμη και αν μπεί στην administration page του router θα πρέπει να ξέρει την MAC address/IP του PC που θέλει να “ξυπνήσει”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.