Εδώ και λίγο καιρό (όπως έχω ήδη γράψει) έχω επιστρέψει σε κινητό Νokia (E51). Το Ε51 το διάλεξα μετά από προτροπή φίλου – ευχαριστημένου κατόχου αυτού του κινητού για αρκετό καιρό. Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η υποστήριξη wifi, η σχετικά χαμηλή του τιμή και φυσικά το ότι είναι Νokia.
Κάθε φορά που είναι να κάνω αλλαγή κινητού, η νούμερο ένα έννοια είναι η μεταφορά όλων των επαφών από το παλιό στο καινούργιο. Αυτό φαντάζομαι ότι αφορά πολύ κόσμο δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αλλαγή και μάρκας κινητού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση μεταφορά των επαφών. Στην δική μου περίπτωση η αλλαγή ήταν από το Sharp GX33 στο Nokia E51.
To Sharp στους λίγους μήνες που το είχα αποδείχθηκε καλό κινητό αλλά είχε μεγάλο πρόβλημα με τον συγχρονισμό του με υπολογιστή. Είχα αγοράσει ένα Bluetooth dongle και από αυτό έκανα σύνδεση στον υπολογιστή με το πρόγραμμα Headset Manager. Υπήρχαν όμως μια σειρά προβλήματα:
- Το Headset manager δούλευε μόνο με Vista (με XP ήταν αδύνατον να το συνδέσω).
- Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να συγχρονίζει τις επαφές με το Windows Mail και όχι με το γνωστό Outlook Express (στο οποίο κρατώ συνήθως τις επαφές μου).
- Για custom export υπήρχε μόνο το csv format.
Σε αυτό το σημείο εντοπίζω ένα μεγάλο γενικότερο πρόβλημα. Μέχρι σήμερα (όπως έγραψα και παραπάνω) χρησιμοποιούσα το Windows Address Book (wab) για να κρατώ/συγχρονίζω τις επαφές από το κινητό μου. Το format αυτό όμως εκτός από νεκρό (το Windows Mail το υποστηρίζει μόνο για import) είναι και κλειστό (μεγαλύτερο μείον αυτό). Η εναλλακτική είναι το csv. Αυτό το format είναι text-based και χρησιμοποιείται από τα περισσότερα προγράμματα αλλά δεν έχει κάποιο πρότυπο για τα πεδία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο μπάχαλο. Για πάραδειγμα το csv που κάνει export το Outlook Express δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από το Nokia PC Suite (και το αντίστροφο) ενώ και το Gmail (που υποστηρίζει import/export σε csv) έχει το δικό του csv format.
Προσωπικά διατηρούσα 2 καταλόγους με επαφές: Μία στο κινητό (περιέχει κινητά τηλέφωνα, σταθερά και διευθύνσεις) και μια στο gmail με e-mails. Τον τελευταίο καιρό όμως που και το κινητό έγινε συσκευή με την οποία συνδέομαι στο internet (είτε από wifi είτε από πρόγραμμα mobile internet) χρειαζόμουν και εκεί όλα τα e-mails (η μάλλον όχι χρειαζόμουν – δεν τα χρειάζομαι επαγγελματικά – τα ήθελα να τα έχω και στο κίνητο – σε δουλειά να βρισκόμαστε 😉 ). Έπρεπε δηλαδή κάποια στιγμή να συγχωνεύσω τους 2 αυτούς καταλόγους. Αυτό φυσικά ήταν τεράστια δουλειά και αν συνυπολογίσεις και τις ασυμβατότητες των csvs δεν το πιάνεις καν.
Την λύση έδωσε το Google sync for mobile. Έπεσα τυχαία πάνω του χθες και δεδομένου ότι το E51 (ως συσκευή S60) υποστηρίζεται, είπα να το δοκιμάσω. Μετά την δημιουργία του synchronization profile και την σύνδεση στο internet το sync κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και μου έφερε όλες τις επαφές του Google στο κινητό και το αντίστροφο! Στη συνέχεια έκανα μερικές αλλαγές και συγχωνεύσεις σε μεμονωμένες επαφές στο Gmail και μετά από ένα τελευταίο συγχρονισμό έχω ακριβώς τις ίδιες επαφές σε κινητό και Gmail (στο κινητό μάλιστα μεταφέρθηκαν ακόμη και τα avatars!). Πλέον μπορώ να κάνω backup όλες τις επαφές από το Gmail (παίρνοντας ένα text – csv – αρχείο), δεν χρειάζεται να κάνω backup το κινητό (μόνο φωτογραφίες, videos) και δεν χρειάζομαι το Windows based PC Suite! Ο συγχρονισμός γίνεται από το internet και είναι ανεξάρτητος της πλατφόρμας (μείον ένας ακόμη λόγος να κάνω boot σε M$ Windows)…
Χρησιμοποιώ κι εγώ Google Sync με το N95 και δουλεύει άψογα.
Είναι πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμο! Απορώ πως είχα διαβάσει γι’αυτό νωρίτερα και έφτασα να το ανακαλύψω σχεδόν κατά τύχη!