Το πρόβλημα με τα σχολικά εργαστήρια των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι γνωστό. Αρχαία μηχανήματα, εκτός εγγύησης και πειρατικά Windows στις περισσότερες περιπτώσεις. Το χειρότερο είναι ότι τα προγράμματα εξοπλισμού τους απο το Υπουργείο και την Ε.Ε. έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στον ορίζοντα κάποια προοπτική για την αλλαγή τους.
Η μοναδική δυνατότητα που έχει ο πληροφορικός – υπεύθυνος του εργαστηρίου – είναι να χρησιμοποιήσει το υλικό που έχει όσο καλύτερα μπορεί. Το πρόβλημα με τα Windows XP είναι διπλό : τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν αρκετή μνήμη και σκληρό για να τα δουλέψουν αξιοπρεπώς και δεν υπάρχουν άδειες χρήσης (αν και δεν νομίζω να κυνηγήσει ποτέ η Microsoft σχολεία, ο υπεύθυνος πρέπει να είναι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση).
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η χρήση των υπάρχοντων υπολογιστών ως thin clients και είναι πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο να βλέπει κανείς το Υπουργείο Παιδείας να προωθεί αυτή την προοπτική. Το ΕΑΙΤΥ στην Πάτρα (που έχει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΠΘ) εξέδωσε έναν οδηγό εγκατάστασης.
Στόχος του παραδοτέου είναι να παρουσιάσει ακριβείς οδηγίες εγκατάστασης της open source εκπαιδευτικής διανομής edubuntu 7.04 ώστε να είναι εύκολη η εγκατάστασή της από ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία διαχείρισης / εγκατάστασης συστημάτων βασισμένα στο linux. Έτσι το παραδοτέο παρουσιάζει τις αλλαγές πουπρέπει να γίνουν σε επίπεδο σχολικού εργαστηρίου (πχ αλλαγές στη δικτύωση της σχολικής αίθουσας, ελάχιστες προδιαγραφές υλικού κλπ) και κατόπιν σε επίπεδο λογισμικού (πώς να γίνει η εγκατάσταση, με ποιες παραμέτρους, επιπλέον ρυθμίσεις μετά την εγκατάσταση, επιπλέον λογισμικό κλπ).
Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω διαβάσει όλο για να ξέρω αν είναι όντως τόσο εύκολο όσο στοχεύει αλλά γιατί όχι? Στο κάτω κάτω Ubuntu είναι, δεν μπορεί να είναι δύσκολο…
(Η ίδια είδηση στο myubuntu.gr και το ubuntu-gr.org)