Παρόλο που διανύω τον τρίτο χρόνο μου στο νησί (Λέσβος) υπάρχουν ακόμα αρκετά μέρη στα οποία δεν έχω πάει και θέλω να πάω. Ένα από τα μέρη αυτά ήταν η Παναγιά η Κρυφτή στο Πλωμάρι.

PA280050

Παρόλο που η τοποθεσία της είναι μαγευτική ακόμη και πολλοί ντόπιοι δεν την ξέρουνε ή δεν έχουνε πάει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην πρόσβαση. Το ιδανικό είναι να βρει κανείς καραβάκι από Πλωμάρι ή Μελίντα και να πάει από θάλασσα αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο (ειδικά τέτοια εποχή). Η άλλη επιλογή είναι χωματόδρομος (3 χιλιόμετρα) και περπάτημα (περίπου 10 λεπτά). Ο χωματόδρομος είναι στην αρχή αρκετά βατός αλλά όταν πλησιάζεις προς το τέλος γίνεται πολύ στενός και γεμάτος πέτρες (καϋμένο corselli). Μετά λοιπόν από 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου φτάνεις σε μια τσιμεντένια κολώνα όπου και αφήνεις αναγκαστικά το αυτοκίνητο (ήταν εξαιρετικά ακριβείς οι πληροφορίες των ψαράδων στην Μελίντα). Από εκεί και πέρα ξεκινά ο ποδαρόδρομος και μια μεγάλη κατηφόρα η οποία οδηγεί τελικά στον μικρό όρμο και στο εκκλησάκι.

Όταν τελικά φτάνει κανείς, αποζημιώνεται απόλυτα από το τοπίο και το απίστευτο χρώμα των νερών (με το ζόρι κρατούσα την Εύη για να μην βουτήσει 🙂 )

PA280011

PA280008

PA280033

PA280037

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Video :

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8EtKyxEZrXI]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=diV23vrfZjs]

… και ένα πανόραμα εδώ (jpg – 1.2MB).

Η κατηφόρα στο πήγαινε γίνεται ανηφόρα στο γύρνα και φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη και πιο απότομη. Είναι αρκετά κουραστική αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη…

Από ale3andro

Μια σκέψη στο “Παναγιά Κρυφτή στο Πλωμάρι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.