Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και στην πρωτόγονη ζωή χωρίς DSL… Για να μπορώ να μπαίνω στο Internet τουλάχιστον με dial-up είχα κατεβάσει και εγκατέστησα στο παλιό pc που έχω εδώ (Celeron 700MHz, 512MB RAM, 40 GB HDD …) το XUbuntu 7.04 αντικαθιστώντας το Mandrake 10.2 που έπαιζε μάλιστα σε single boot (μηχάνημα καθαρό απο Windows).
Το XUbuntu είναι μια light έκδοση του Ubuntu για legacy PC’s. ( Άσχετο αλλά πριν 2-3 μέρες έμαθα ότι κάτι αντίστοιχο έχει και η Microsoft με τα Windows Fundamentals.) Η εγκατάσταση είναι τόσο απλή όσο και του κανονικού Ubuntu ενώ η κύρια διαφορά είναι στην χρήση άλλου window manager (τα Gnome και KDE είναι βαριά για παλιά μηχανήματα) με όνομα Xfce. Μετά την εγκατάσταση του τολμώ να πω οτι είναι απο αισθητικής πλευράς είναι αν όχι ανώτερο του Gnome τουλάχιστον ισοδύναμο. Το μπλε του χρώμα άλλωστε κάνει τους φίλους των Windows να αισθάνονται σε οικείο περιβάλλον.
Το παλιό Mandrake έτρεχε KDE και εκεί το kppp έκανε την σύνδεση στο internet παιχνίδι (με το δεδομένο φυσικά οτι είχες εξωτερικό modem). Πριν μερικά χρόνια είχα αγοράσει ένα εξωτερικό modem αποκλειστικά και μόνο για να μπορώ να σερφάρω στο internet από Linux χωρίς προβλήματα. Το kppp δεν υπάρχει φυσικά στο XUbuntu οπότε έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική λύση. Μετά απο λίγο ψάξιμο στο documentation site του Ubuntu βρήκα αυτήν την σελίδα η οποία περιγράφει βήμα-βήμα την διαδικασία. Σε 2 λεπτά ήμουν συνδεδεμένος στο Internet και έγραφα αυτό εδώ το post. (Χρησιμοποίησα το wvdial).
P.S. Τα καλά νέα της συνεργασίας της Dell με το Ubuntu αρχίζουν να φαίνονται. Πιο συγκεκριμένα η Dell προσφέρει δωρεάν (και μάλιστα σε μορφή deb) drivers για εσωτερικά modem με chipset της Conexant (για την συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικών modem δηλαδή). Παλαιότερα αυτοί οι drivers ήταν μεν διαθέσιμοι αλλά επί πληρωμή και μάλιστα ήταν απαραίτητη η εκ νέου αγορά τους κάθε φορά που άλλαζε η έκδοση του πυρήνα. Good news…