Στο προηγούμενο post είχα αναφέρει την λύση του ntfs-3g για read/write access σε NTFS partitions. Είχα διευκρινίσει επίσης ότι για να μπορεί να ενσωματωθεί η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να γίνει το compile με τον παλιό τρόπο γιατί δεν υπάρχει ακόμα έτοιμο πακέτο (precompiled). Τελικά η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου δύσκολη και τελειώνει σε λίγα λεπτά. Αναλυτικότερα:
Το πρώτο που έκανα ήταν να κατεβάσω την τελευταία stable έκδοση του ntfs-3g. Ρίχνοντας μια ματιά στο section Installation είδα ότι ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση του fuse έκδοση τουλάχιστον 2.6.0 για να γίνει το compilation. Δυστυχώς το synaptic του Ubuntu είναι και σε αυτό το κομμάτι outdated (ίσως το μοναδικό μειονέκτημα του package managing) περιέχοντας παλαιότερη έκδοση (2.5.3). Οπότε κατέβασα και το fuse. Τελευταία έκδοση η 2.6.3. Η εγκατάσταση απλή και γρήγορη, απαιτεί τα κλασικά configure, make και make install. Σημείωση: το fuse το έκανα extract και compile μέσα απο δικό του φάκελο στο /usr/local και πάντα με administrative rights (sudo).
Σειρά είχε μετά το ntfs-3g. Στο configure δεν διαμαρτυρήθηκε για καμμιά έλλειψη και ήμουν έτοιμος για compile. make και make install και εγκατάσταση τέλος… (Σημειώνω ότι η χρήση sudo είναι πάλι απαραίτητη αν η διαδικασία δεν γίνεται απο τον root).
Το τελευταίο βήμα ήταν το mount.
Για να κάνω μια δοκιμή δημιούργησα έναν καινούργιο φάκελο μέσα στο /mnt τον winTest στον οποίο φάκελο έκανα mount ενα NTFS partition με την παρακάτω εντολή:
mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/windows
(Αρχικά χρησιμοποίησα σαν option κάτι που έμοιαζε με ελληνικό locale αλλά έβγαλε μήνυμα λάθους. Έκανα umount και mount ξανά χωρίς locale και όλα τα ονόματα αρχείων ήτανε σωστά, ακόμη και τα ελληνικά).
Αυτό ήταν!!! Η διαδικασία τελειώνει εδώ και πλέον όλοι οι χρήστες του συστήματος έχουν read/write access σε όλα τα αρχεία του partition.
Καλά όλα αυτά Ξα, αλλά κατέβασε το τάδε πακέτο, κάνε compile, γράψε στο shell κ.ο.κ. Δε μου φαίνονται και πολύ φιλικά στο απλό μέσο χρήστη.
btw τα δοκιμάζεις σε stable μηχάνημα εργασίας ή έχεις κάνει ένα από αυτά που έχεις πειραματόζωο? Εγώ, έτσι όπως τα ακούω, αυτά που λες θα τα δοκίμαζα μόνο στη δουλάρα. Α ρε δε θα πάρω και εγώ laptopi… 🙁
Συμφωνώ οτι δεν είναι οτι πιο απλό για τον μέσο χρήστη. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι θα είναι ενσωματωμένο στην επερχόμενη έκδοση (feisty fawn).
Προσωπικά το ubuntu το εμπιστεύομαι καθημερινά και περισσότερο… Γι’ αυτό ξεκίνησα να το έχω και στην δουλειά, αλλά και στο laptop, σε dual boot με windows xp, Όλα αυτά που γράφω στο blog τα δοκιμάζω το laptop αλλά και στην δουλειά. Πλεόν το βασικό μου λειτουργικό είναι το linux αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν χρειάζομαι πλέον τα Windows. Σιγά σιγά όμως πιστεύω οτι θα γίνει και αυτό.
[…] θέμα read/write access απο Linux σε NTFS partitions είχα ασχοληθεί και παλιότερα. Η λύση ήταν η εγκατάσταση του ntfs-3g, stable πλέον, και το […]