Εδώ και λίγες ώρες έχω πλέον DSL… Αν και άργησα πάρα πολύ μέχρι τελικά να το αποφασίσω να αποκτήσω μόνιμη σύνδεση απο το σπίτι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η αίτηση για γραμμή τηλεφώνου και DSL (Conn-Χ 768/192 Kbps) έγινε πριν περίπου 3 βδομάδες, τηλέφωνο είχα σε 1 περίπου βδομάδα. Δεν ξέρω αν ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, μικρός ή τυπικός για τον ΟΤΕ πάντως οι άνθρωποι στο OTEshop Μυτιλήνης ήτανε πολύ εξυπηρετικοί στις λίγες φορές που τους χρειάστηκα. Έχω την εντύπωση ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ΟΤΕ αλλά πάλι όταν κάνεις μια αίτηση σε Δημόσια υπηρεσία μήνα Ιούλιο πρέπει εκ των προτέρων να είσαι εφοδιασμένος με μεγάλα αποθέματα υπομονής….

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έπεσα στην περίοδο έναρξης της προσφοράς του Conn-X και απέκτησα εντελώς δωρεάν μαζί με την σύνδεση, ένα ασύρματο modem-router. Εκεί που υπολόγιζα ένα extra έξοδο για να αγοράσω κάτι καλύτερο απο το usb modem που δινόταν δωρεάν, βρέθηκα με το Sagem F@st 1500WG. Προ της προσφοράς είχα καταλήξει να αγοράσω το SPEEDTOUCH 585 v6 αλλά όταν πήγα απο το OTEshop για να πάρω εξοπλισμό και κωδικούς ενημερώθηκα ότι οι διαθέσιμες επιλογές ήταν το Sagem F@st 1500WG και το BAUDTEC TW263R4-A0. Τελικά κατέληξα στο Sagem. Αν έκανα καλή επιλογή η όχι, ο χρόνος θα το δείξει.

 

Επειδή πριν απο μερικούς μήνες είχα αγοράσει το LINKSYS WAG200G-EU απο το e-shop, μοιραία έκανα κάποιες συγκρίσεις όταν άνοιξα το κουτί του Sagem και το σύνδεσα στον υπολογιστή. Λοιπόν έχουμε και λέμε :

 

  • Μου άρεσε που το Sagem είχα μέσα στην συσκευασία ένα πραγματικά τεράστιο καλώδιο τηλεφώνου (λίγο μεγαλύτερο απο 2 μέτρα !!!). Έχοντας συνηθίσει στα καλώδια του μισού μέτρου που βλέπω συνήθως μέσα σε συσκευασίες modem, αυτό ήτανε μια ευχάριστη έκπληξη.
  • Μου άρεσε επίσης ότι στην συσκευασία υπήρχαν όχι 1 αλλά 2 φίλτρα για τηλέφωνο. Επίσης πολύ χρήσιμο…
  • Μου άρεσε το ότι η βασική του ρύθμιση δεν έχει username και password με default τιμές (δες Linksys με default τιμές username: admin και password: admin) αλλά μόνο ένα password το οποίο είναι μια τυχαία σειρά χαρακτήρων η οποία αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευής… Φυσικά μπορεί να αλλάξει εύκολα οποιαδήποτε στιγμή αλλά επειδή οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν την επιθυμία ή τις γνώσεις να το αλλάξουνε ή μη χρήση default τιμών νομίζω οτι ενισχύει την ασφάλεια.
  • Μου άρεσε ότι η βασική του ρύθμιση για το ασύρματο δίκτυο είναι με προστασία WEP και έτοιμα HEX κλειδιά. Τα περισσότερα wireless modem/router στην βασική τους ρύθμιση μοιράζουνε το Internet ελεύθερα σε όλη την γειτονιά ….
  • Δεν μου άρεσε το περιβάλλον του web-based configuration του. Σε σχέση με το αντίστοιχο του Linksys μου φαίνεται αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά κατώτερο. Ακόμα δεν το έχω “σκαλίσει” πολύ, αλλά νομίζω, με μια γρήγορη πρώτη ματιά, ότι έχει και αρκετές λιγότερες ρυθμίσεις. Όσο για το αν αυτό είναι θετικό η αρνητικό, νομίζω για τον καθένα η απάντηση είναι διαφορετική ανάλογα με το επίπεδο των απαιτήσεων απο το router του.
  • Η ποιότητα κατασκευής του Sagem μου φαίνεται σαφώς κατώτερη του Linksys. Ειδικά το πλαστικό σώμα του Sagem φαίνεται απο πολύ φθηνό πλαστικό. Ένα μειονέκτημα ακόμα του Sagem είναι οτι φαίνεται να ανεβάζει πολύ μεγάλη θερμοκρασία στην κάτω επιφάνεια του. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η θερμοκρασία που έχει ανεβάσει μετά απο (πολύ) λίγες ώρες λειτουργίας.
  • Τέλος όσον αφορά την συνδεσιμότητα του, το Sagem εκτός απο τις βασικές θύρες για τηλέφωνο και τροφοδοσία έχει και 4 θύρες Ethernet. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικά wireless modem-router έχουνε μονο 1 τέτοια θύρα. Σε περίπτωση δηλαδή που έχεις περισσότερα τους ενός PC χωρίς ασύρματη κάρτα δικτύου πρέπει να αγοράσεις και extra switch/hub.

Αυτές είναι οι πρώτες μου εντυπώσεις απο το Sagem. Όσον αφορά την σύνδεση και το κατά πόσο κόντα είναι στην ονομαστική τιμή της, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Πάντως θα συμφωνήσω με την άποψη ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του DSL είναι η always-on σύνδεση και όχι τόσο η μεγάλη ταχύτητα (που κακά τα ψέματα οι περισσότεροι δεν βλέπουμε).

buzz it!

Από ale3andro

Μια σκέψη στο “DSL baby… Sagem F@st 1500WG”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.