Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε με μια συνάδελφο Πληροφορικό [αυτή] τη συζήτηση στο φόρουμ το Στέκι των Πληροφορικών. Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνάδελφος δεν ήξερε αν έχει δικαίωμα να αναρτήσει το Mind+ πρόσθετο του STEM Education για τα κιτ Ρομποτικής των Δημόσιων Σχολείων. Μελετώντας το παραπάνω πρόσθετο του STEM Education (το οποίο δεν φαίνεται να έχει άδεια χρήσης με ότι σημαίνει αυτό), πιστεύω ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δική μου δουλειά η οποία έχει άδεια χρήσης ΜΙΤ η οποία επιτρέπει πρακτικά τα πάντα.


MIT License

Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the “Software”), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, subject to the following conditions:


Σε ότι αφορά έργα κώδικα έχω τις 2 παρακάτω βασικές αρχές:

(0) Δεν νοείται έργο κώδικα – εφαρμογή εκπαιδευτικής χρήσης που θα έχει άδεια χρήσης κλειστού τύπου και κόστος κτήσης ή χρήσης.

(1) Όπως στην τέχνη, έτσι και στον κώδικα, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Όλοι “δανειζόμαστε” και “δανείζουμε” χρησιμοποιώντας όμως attribution για απόδοση του credit σε αυτούς που είχαν τη ευγενή καλοσύνη να μοιραστούν ανοιχτά τη γνώση τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, από σήμερα (07/01/2025) τα παρακάτω έργα κώδικα:

(0) Πρόσθετο Mind+ για το κιτ Polytech S1 και το έργο με τα extensions του

(1) Πρόσθετο Mind+ για το κιτ Polytech R2

(2) Πρόσθετο Mind+ για το κιτ Microbit GigoRobot

αλλάζουν άδεια χρήσης του κώδικα από MIT σε Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Αντιγράφοντας την παραπάνω σελίδα του Ιδρύματος Creative Commons, συνοψίζω τα βασικά σημεία της νέας άδειας χρήσης:

Μπορείτε να:

  1. Μοιραστείτε — αντιγράψετε και αναδιανέμετε το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο για κάθε σκοπό, ακόμα και εμπορικό.
  2. Προσαρμόστε — αναμείξτε, τροποποιήστε και δημιουργήστε πάνω στο υλικό για κάθε σκοπό, ακόμα και εμπορικό.
  3. Ο αδειοδότης δεν μπορεί να ανακαλέσει αυτές τις ελευθερίες όσο εσείς ακολουθείτε τους όρους της άδειας.

Υπό τους ακόλουθους όρους:

  1. Αναφορά Δημιουργού — Θα πρέπει να καταχωρίσετε αναφορά στο δημιουργό, με σύνδεσμο της άδειας, και με αναφορά αν έχουν γίνει αλλαγές. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιονδήποτε εύλογο τρόπο, αλλά όχι με τρόπο που να υπονοεί ότι ο δημιουργός αποδέχεται το έργο σας ή τη χρήση που εσείς κάνετε.
  2. Παρόμοια Διανομή — Αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο.
  3. Δεν υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί — Δε μπορείτε να εφαρμόσετε νομικούς όρους ή τεχνολογικά μέτρα που να περιορίζουν νομικά τους άλλους από το να κάνουν ο,τιδήποτε επιτρέπει η άδεια.

Εν κατακλείδι: με την παραπάνω αλλαγή, εξασφαλίζουμε ότι τα παραπάνω έργα θα παραμείνουν ανοιχτά, δωρεάν και ότι όλα τα “παράγωγα” έργα θα είναι αντίστοιχα ανοιχτά και δωρεάν για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.


Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.