Δυστυχώς για εμάς του εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου τα κιτ S1 και R2 δεν διαθέτουν οθόνη. Παρόλο που έχουν θύρα I2C, η οποία είναι ιδανική για σύνδεση μικρών οθονών LCD ή OLED, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο κιτ. Αν κάποιος έχει μια LCD ή OLED I2C οθόνη ή θέλει/μπορεί να αγοράσει (ενδεικτικό κόστος 6-8 ευρώ), μπορεί σχετικά εύκολα να φτιάξει ένα I2C καλώδιο RJ11 και να χρησιμοποιήσει την οθόνη. Οδηγίες και πρόσθετο [εδώ].
Η οθόνη είναι πάρα πολύ χρήσιμη όταν θες να διδάξεις τη λειτουργία των αναλογικών αισθητήρων που περιέχουν τα κιτ. Οι μαθητές μπορούν να καταλάβουν πολύ καλύτερα τη λειτουργία και χρήση των αναλογικών αισθητήρων αν έχουν μπροστά τους μια οθόνη η οποία απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές που μας δίνει ένας αναλογικός αισθητήρας. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αισθητήρας φωτός. Υπάρχει σε όλα τα κιτ της Polytech του Δημοτικού Σχολείου, δίνει σταθερή έξοδο (χωρίς διακυμάνσεις – θόρυβο) ενώ είναι πολύ εύκολο να “παίξεις” με τις τιμές του είτε φωτίζοντας τον με τον φακό του κινητού είτε κρύβοντας τον μέσα στην παλάμη σου.
Με δεδομένο ότι στα περισσότερα σενάρια εκμάθησης, το κιτ είναι συνδεδεμένο στον Υπολογιστή, σκέφτηκα ότι θα είχε νόημα μια εναλλακτική, μια software οθόνη, δηλαδή ένα application το οποίο θα διαβάζει δεδομένα από το κιτ μέσω της Serial Console και θα τα εμφανίζει στην οθόνη του Υπολογιστή. Το κόστος μιας τέτοιας υλοποίησης είναι μηδενικό.
Έτσι λοιπόν ενσωμάτωσα και στα δύο πρόσθετα (για το S1 και για το R2) τις εντολές “Στείλε στο monitor app”, όπως φαίνονται στην διπλανή εικόνα. Οι εντολές αυτές, ενσωματώνουν σε ένα σενάριο τη δυνατότητα να στέλνει τιμές στο monitor app δηλαδή στην software οθόνη. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του monitor app είναι ότι εκτός από αριθμητικές τιμές παρουσιάζει τις διακυμάνσεις σε γράφημα πραγματικού χρόνου.
Η λειτουργία των κουμπιών αυτών αλλά και της εφαρμογής monitor app, περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο.
Το monitor app μπορεί να το κατεβάσει κάποιος από [εδώ] για Linux και Windows.