Aggregator δεν χρησιμοποιούσα ποτέ. Τους έβρισκα τελείως απρόσωπους και ψυχρούς. Στο σπίτι εγκατέστησα πριν από αρκετό καιρό το liferea αλλά παρόλο που το γέμισα με feeds δεν το διάβασα ποτέ. Οι dekstop aggregators έχουνε το πρόβλημα της προ-web 2.0 εποχής: δεν σε ακολουθούν σε κάθε σου σύνδεση στο intenet (σπίτι, δουλειά και αλλού) με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ ενημερωμένοι. Έτσι είπα να δοκιμάσω το google reader. Μετέφερα σιγά-σιγά όλα τα feed που παρακολουθώ και τα κατηγοριοποίησα κατάλληλα.
Μετά από δέκα περίπου μέρες συνεχούς χρήσης του μπορώ να πω ότι έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Στα θετικά: είναι γρήγορο (σε ενημερώνει αμέσως για τα καινούργια posts όσο είσαι online), εξοικονομεί χρόνο (αντί να πηγαίνεις σε κάθε ένα απο τα αγαπημένα site σου έρχονται πρακτικά αυτά σε σένα), μπορείς να παρακολουθείς ακόμη περισσότερα sites/blogs/feeds, μπορείς να τα κατηγοριοποιήσεις ανά θέμα και να τα διαβάζεις ανάλογα με την διάθεση σου. Το βασικό αρνητικό των aggregators είναι ότι σε απομακρύνουν από τα αγαπημένα σου sites/blogs. Επισκεπτόμενος ένα site βλέπεις πολλά περισσότερα απ’ ότι διαβάζοντας απλά ενα post στον aggregator. Το design, blogroll, άλλα άρθρα, σχόλια (τα comment feeds είναι υπερβολή), ακόμα και διαφημίσεις που πιθανώς να σε ενδιαφέρουν. Αρνητικό είναι επίσης και το ότι με το που τον ανοίγεις σου εμφανίζει ένα αριθμό καινούργιων posts και κατά κάποιο τρόπο σε αναγκάζει να τα δεις όλα, σαν να είναι υποχρέωση.
Τελικά πιστεύω ότι αν κάποιος παρακολουθεί διάφορα sites και blogs απο χόμπυ είναι καλύτερα να τα επισκέπτεται και να μην χρησιμοποιεί aggregator, ή να χρησιμοποιεί για επιλεγμένα ενημερωτικά feeds.
έχω την ενδιάμεση λύση:
το reader με ειδοποιεί ότι ανέβηκε ποστ αλλά ανοίγω το blog και το διαβάζω από εκεί!
Νομίζω οτι αυτή είναι η καλύτερη λύση.
Και εγώ είμαι καινούριος με τα rss. Ακόμα προσπαθώ να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα κάνω την δουλειά μου ευκολότερα και γρηγορότερα. Ένα είναι πάντως σίγουρο, με τον google reader μπορώ και παρακολουθώ περισσότερες ιστοσελίδες που με ενδιαφέρουν
Για άτομα που ασχολούνται με το web developing – δημιουργία templates κλπ, όπως και εσύ, η εμπειρία του να βλέπεις ένα ολόκληρο site/blog δεν συγκρίνεται με κανένα reader. Όσον αφορά την ενημέρωση συμφωνώ μαζί σου, ένας reader σου λύνει τα χέρια.
Κυρίως για ενημέρωση μιλάω, έχω το κινητό και διαβάζω είτε στο λεωφορείο, είτε στο μετρό. Το πρόβλημα με αυτό, είναι ότι μπορεί να μου ξεφεύγουν κάνα δυο όμορφες κοπέλες που μπαίνουν στην επόμενη στάση 🙂
Το άλλο πρόβλημα που έχω με τον google reader είναι με τα σχόλια. Πολλές φορές, λόγω του ότι βλέπω ότι έχω αρκετά κείμενα να διαβάσω, δεν κοιτάω τα σχόλια σε ένα άρθρο που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο χρήσιμα και από το ίδιο το άρθρο. Επίσης, επειδή είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία ο σχολιασμός από το κινητό, βαριέμαι και δεν γράφω.
Αυτό με τις κοπέλες είναι όντως μεγάλο πρόβλημα, αλλά είναι το τίμημα της συνεχούς ενημέρωσης 😛 . Όσον αφορά τα σχόλια είναι μάλλον η θυσία στον βωμό των readers. Όπως έγραψα και στο post πιστεύω ότι τα comment feeds είναι μάλλον υπερβολή.
Μετά απο ένα μήνα Google Reader παρακολουθώ πολύ περισσότερα sites αλλά μερικά που με ενδιαφέρουν περισσότερο τα επισκέπτομαι με τον παλιό καλό τρόπο μόλις ο reader μου δείξει ότι έχουν καινούργια posts (όπως προτείνει ο geokalp),
Και εγώ έχω κρατήσει κάποιες σελίδες που τις επισκέπτομαι κανονικά και όχι με τον reader. Για τις υπόλοιπες, ελπίζω να αρχίσω να διαβάζω και τα σχόλια, ώστε να περνάω και από εκεί μια βόλτα.
[…] Αλέξανδρος λοιπόν έγραψε αυτό το κείμενο περι των aggregators και πως ο online aggregator google reader του φάνηκε […]