Εδώ και λίγες μέρες έχει κυκλοφορήσει το καινούργιο Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon, τηρώντας την υπόσχεση της Canonical για καινούργια εκδοση κάθε 6 μήνες. Έτσι τον 10ο μήνα του 2007 ήρθε το 7.10 και η επόμενη έκδοση αναμένεται τον 4ο μήνα του 2008 άρα θα είναι το 8.04.
Από την μια η έκδοση καινούργιων εκδόσεων κάθε 6 μήνες είναι ευπρόσδεκτη και φανερώνει μια ενεργή και δημιουργική κοινότητα. Από την άλλη όμως δημιουργεί ένα πρακτικό πρόβλημα : την ανάγκη για καινούργια εγκατάσταση κάθε έξι μήνες… Καινούργία εγκατάσταση σημαίνει backup όλων των παλιών αρχείων, απώλεια ρυθμίσεων και ανάγκη εγκατάστασης όλων των προγραμμάτων απο την αρχή (δλδ πολλά MB downloads). Το κέρδος είναι οι καινούργιες εκδόσεις των βασικών εφαρμογών και τα καινούργια χαρακτηριστικά αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για την διαμόρφωση της εγκατάστασης στην προηγούμενη της μορφή είναι αρκετά μεγάλος. Φυσικά υπάρχει η επιλογή της αναβάθμισης διανομής (distro upgrade) αλλά απαιτεί μεγάλο χώρο στον σκληρό δίσκο ενώ, όπως κάθε αναβάθμιση, μπορεί να μεταφέρει παλιά προβλήματα στο καινούργιο σύστημα.
Δοκίμασα να ξεκινήσω την αναβάθμιση και τα αρχεία που πρέπει να κατεβούνε είναι 1051 MB (141 νέα πακέτα και 1082 πακέτα για αναβάθμιση). Υποπτεύομαι ότι είναι μεγαλύτερο μέγεθος απο το live installation cd γιατί περιλαμβάνει αναβαθμίσεις για τις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές. Τελικά αξίζει περισσότερο η αναβάθμιση ή η καθαρή εγκατάσταση;