Πριν απο οτιδήποτε άλλο μια ανακεφαλαίωση. Για την ώρα έχω εγκαταστήσει το Edgy Eft, και έχω ρυθμίσει και το δίκτυο. Όταν όμως ξεκινάς να χρησιμοποιείς ένα καινούργιο λειτουργικό έχεις την απαίτηση να συνεχίσεις την δουλειά σου από εκεί που την άφησες και να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά που έχεις ήδη κάνει, χωρίς προβλήματα.
Μετά την βασική εγκατάσταση, τα Windows partitions (είτε είναι FAT είτε NTFS) που πιθανόν υπάρχουν στο σκληρό δίσκο, έχουν γίνει ήδη προσαρτηθεί (mounted) και υπάρχουν αντίστοιχα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και οι κατάλληλες εγγραφές στο /etc/fstab ώστε να γίνεται αυτόματα το mount στην εκκίνηση. Όλα μοιάζουν έτοιμα εκτός απο μια μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια: οι linux drivers για write partition mounting NTFS είναι non-stable. Αλλά και η παραπάνω πρόταση αποτελεί την μισή αλήθεια.
Τι ισχύει πραγματικά; Μετά απο λίγο ψάξιμο ανακάλυψα ότι εκτός απο την βασική εντολή mount του Linux, τρέχει και ένα ακόμα project με στόχο να γραφεί ένας stable driver για NTFS το ntfs-3g. Αυτή τη στιμγή στο site του project υπάρχει διαθέσιμη για download η έκδοση 1.0 η οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές είναι stable. Ο synaptic manager όμως του Ubuntu μέχρι και σήμερα δεν έχει update για αυτήν την έκδοση. Μπορεί κάποιος μέσω αυτού να κάνει install την έκδοση 0.9κάτι. Οπότε οι επιλογές είναι 2: είτε περιμένεις το αντίστοιχο update είτε κάνεις την εγκατάσταση του καινούργιου πακέτου με τον παλιό καλό(?) τρόπο…( ./configure ./make ./make install) :-P. Αυτή όμως η διαδικασία θα είναι το θέμα ενός άλλου post.
Για την ώρα (και μόνο για αυτήν) αρκούμαι σε read only access στα NTFS Windows partitions μου. Τι γίνεται με την δουλεία μου που είναι ήδη μέσα σε αυτά; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:
Όσα αρχεία είναι σε μη-proprietary formats (πχ txt κτλ) ανοίγουν με αντίστοιχες εφαρμογές χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όσον αφορά τα αρχεία σε proprietary-formats (πχ doc, xls, mdb, avi, wma κτλ), που είναι σαφώς περισσότερα και ίσως σημαντικότερα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.
Σε γενικές γραμμές λύσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα όλα τα έγγραφα του Microsoft Office ανοίγουν μεν με το Open Office, αλλά σε σύνθετα έγγραφα Word και Excel (με γραφήματα, “περίεργες” μορφοποιήσεις κτλ) υπάρχουν μερικές, εν μέρει αναμενόμενες, ασυμβατότητες. Πάντως σε γενικές γραμμές η δουλεία γίνεται, αν και είναι κατάφωρη αδικία για το Open Office να αξιολογείται βάση της συμβατότητας του με το Microsoft Office. Ερωτηματικό αποτελεί η συμβατότητα με τα νέα format εγγράφων του καινούργιου Office (δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα).
Με την μουσική δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα mp3 παίζουν παντού και τα linux boxes δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ίσως όμως να λείπει ένας καλός multimedia manager/organizer, όπως επισήμανε ο fantus.
Εκεί που τα πράγματα μπλέκουν πραγματικά είναι με τα αρχεία video. Πολλά formats και με διαφορετικές άδειες χρήσης με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εγκατάσταση πολλών ανεξάρτητων βιβλιοθηκών για να δουλέψουν στο Ubuntu. Οι περισσότερες απο αυτές έχουν άδειες χρήσης οι οποίες δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωση τους στο cd διανομής του Ubuntu (και των άλλων διανομών). Πάντως το wiki του Ubuntu (δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να το χαρακτηρίσω για άλλη μια φορά καταπληκτικό) καλύπτει και αυτό το θέμα όπως επισήμανε (για άλλη μια φορά) ο fantus. Όσον αφορά το θέμα player ο default (totem) είναι απλοϊκός, οπότε δοκιμάστε gxine ή mplayer.
Για Instant Messaging υπάρχει εγκατεστημένο το Gaim, αλλά η προσωπική μου εμπειρία με αυτό ήταν τραυματική. Στην αρχή δούλευε μια χαρά αλλά απο ένα σημείο και μέτα κράσαρε κάθε φορά που προσπαθούσε κάποιος να μου μιλήσει και άνοιγε παράθυρο. Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά εμένα μου φάνηκε ότι το θέμα ξεκίνησε μετά την εγκατάσταση του beryl. anyway… Στην συνέχεια δοκίμασα το aMSN (κάνει την δουλεία αλλά είναι πολύ μα πάρα πολύ άσχημο) και τέλος το kopete το οποίο είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει quotes κάτι το οποίο δεν βρήκα στα υπόλοιπα προγράμματα. Στα αρνητικά του η αδυναμία επικοινωνίας με κάποιον όταν είσαι σε invisible mode και η έλλειψη δυνατότητας προσθήκης emoticons.
Περισσότερα σε επόμενο post.