Πριν απο οτιδήποτε άλλο θέλω το PC μου να βλέπει δίκτυο. Τους άλλους υπολογιστές στο σπίτι, τα shares τους και φυσικά Internet.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και στοιχειωδώς με Linux ξέρει ότι ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τα συμβατικά (ενσύρματα) δίκτυα. Απεναντίας ήτανε μάλλον η καλύτερη του, με δεδομένο ότι χαρακτηρίζεται ως “δικτυακό” λειτουργικό. Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει για κάποια κάρτα δικτύου η οποία να μην υποστηρίζεται (είτε χωρίς είτε με extra drivers). Το θέμα είναι όμως τι γίνεται με το wireless…
Όπως έχω ήδη αναφέρει το Ubuntu μου τρέχει στο laptop το οποίο έχει wifi card. Πριν απο λίγες μέρες αγόρασα και ενα ασύρματο modem rooter (αυτό) για να μοιράσω το DSL σε όλο το σπίτι και να μην δεσμεύω το Desktop PC στο οποίο συνήθως κάθονται τα αδέρφια μου. Στα Windows η κάρτα παίζει μια χαρά στο Ubuntu τι γίνεται; Το θέμα το φοβόμουνα λίγο για να είμαι ειλικρινής (ντροπή μου… που είναι η εμπιστοσύνη στο Ubuntu; 😛 ) και πριν καν κάνω την εγκατάσταση έψαξα στο internet σχετικά με το θέμα. Μετά απο λίγο ψάξιμο στο site ευαγγέλιο του κάθε αρχάριου Ubunta βρήκα ότι για το chipset της κάρτας δικτύου μου (Intel PRO Wireless 2200BG) δεν χρειαζόταν καν drivers.!!!!! Ωραία…
Εντάξει την κάρτα την αναγνωρίζει αμέσως… Με την σύνδεση τι γίνεται; Το ασύρματο δίκτυο που έχω φτιάξει εδώ στο σπίτι είναι encrypted κάτι το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια επιπλέον πρόκληση. Πρώτη απόπειρα απο το System->Administration->Networking. Η πρώτη εντύπωση; Πολύ σπαρτιάτικο… Δεν εμφανίζει καν τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, δυνατότητα την οποία μας έμαθαν τα Windows και οι windows drivers των καρτών ασύρματου δικτύου. Δοκίμασα και έφτιαξα ενα profile με Essid το όνομα του δικτύου μου και έβαλα και το πρώτο κλειδί και χωρίς να με ενημερώσει για τίποτα άλλο ο οδηγός έκλεισε… Και τώρα τι; ´Εγινε τίποτα; Συνδέθηκα; Την λύση έδωσε η console και το ifconfig. Είδα ότι είχα πάρει IP!!! Ανοίγω τον Firefox, πληκτρολογώ το standard www.in.gr για αυτές τις περιπτώσεις και voilla… wireless network baby…. Απο εκεί και πέρα οι ρυθμίσεις μου φυσικά αποθηκεύτηκαν και κάθε φορά που κάνω login στο Ubuntu μου έχω δίκτυο κανονικά.
Πάντως η αρχική εντύπωση παραμένει… Το Networking είναι περισσότερο σπαρτιάτικο (λες να φταίει η μανία με τους 300 😉 ) απο όσο πρέπει…
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο απο το Applications->Add/remove βρήκα πολλά και εξαιρετικά βοηθήματα που εμφανίζουν όλα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα και μάλιστα την ταχύτητα και τα χαρακτηριστικά του συνδεδεμένου ασύρματου δικτύου. Προτείνω το KWifiManager (πάλι το kde έδωσε λύση 😉 )…