Στην περίοδο που έκανα το μεταπτυχιακό μου, είχα ασχοληθεί με το Flash (με αφορμή ένα μάθημα προγραμματισμού) και μπορώ να πω ότι μου είχε αρέσει ιδιαίτερα η ευελεξία του και η ευκολία με την οποία μπορούσες να φτιάξεις πολυμεσικές εφαρμογές και μικρά animation (όπως αυτό το μικρό και χαζό video που για κάποιο περίεργο λόγο μου αρέσει ακόμη και σήμερα πάρα πολύ). Από τότε πέρασαν 10 περίπου χρόνια (!!) εγώ δεν έτυχε να ασχοληθώ περισσότερο με το αντικείμενο και παρακολουθούσα την προσπάθεια που κάνει ο κόσμος του internet, και ιδιαίτερα οι εταιρίες που φτιάχνουν browsers, να σκοτώσουν το Flash (η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουν καταφέρει 100% ακόμη). Επειδή με ενδιάφερει πολύ το θέμα των μικρών animations λόγω της δουλειάς μου στο Δημοτικό σχολείο, έψαχνα αρκετό καιρό για μια ανοιχτή εναλλακτική λύση.

Λοιπόν βρήκα κάτι πολύ δυνατό, εύχρηστο και λειτουργικό που για μένα αντικαθιστά επάξια το Flash. Είναι το Wick. Όπως γράφει ο δημιουργός του είναι ακόμη σε Alpha έκδοση, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά ακόμη και τώρα μπορεί να κάνει πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα! Υποστηρίζει motion tweening (νούμερο 1 ζητούμενο για μένα), Onion skinning, custom scripts (σε javascript) είναι open source και το καλύτερο απ’ όλα τρέχει από τον browser (φυσικά αν κάποιος το θέλει μπορεί να το τρέξει σε δικό του server). Ειδικά όσοι έχουνε μικρή ή μεγαλύτερη εμπερία σε flash πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν εξαιρετικά γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Στις λίγες ώρες που ασχολήθηκα έφτιαξα όμορφα animations για χρήση του πληκτρολογίου για τους μαθητές μου (για παράδειγμα αυτό που δείχνει πως αλλάζει το πληκτρολόγιο από Ελληνικά στα Αγγλικά) και ένα παιχνίδι πάλι για το πληκτρολόγιο που πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τις μαθήτριες και τους μαθητές μου να εξοικειωθούν με τη γεωγραφία του πληκτρολογίου.

 

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.