Με το Linux η ενασχόληση μου δεν είναι καινούργια. Χρονολογείται απο το δεύτερο έτος της φοιτητικής μου ζωής όταν πήρα από ένα φίλο μια διανομή Slackware (!!!). Τότε το linux δεν είχε ούτε γραφικό περιβάλλον ούτε εγώ είχα internet για να με βοηθάει σε σημεία που θα κολλούσα. Πάντως μετά απο αρκετές ώρες ενασχόλησης τα κατάφερα και είδα την command line (άσχετα που δεν ήξερα τι να κάνω)… Το πρώτο μεγάλο μου κατόρθωμα (ακόμα το θυμάμαι…) ήταν όταν κατάφερα να κάνω unmount το cd της εγκατάστασης του slackware (στην αρχή νόμιζα ότι είχε χαλάσει το drive και δεν έκανε eject).

Πάντως απο την πρώτη μου εμπειρία με το Linux κιόλας είχα αναπτύξει μέσα μου μια απεριόριστη συμπάθεια για το εναλλακτικό λειτουργικό, μια συμπάθεια η οποία με συνοδεύει μέχρι σήμερα. Έχω χρησιμοποιήσει πολλές διανομές (slackware, redhat, suse, madrake, debian) στο πέρασμα των χρόνων και συνήθως στο pc μου έχω μια εγκατεστημένη παράλληλα με τα Windows.

Αφορμή πάντως για να δοκιμάσω το Ubuntu πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν το παρακάτω video που επιδείκνυε τις αρετές του Beryl:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ]

Μάλιστα μετά απο όσα είχα ακούσει και είχα διαβάσει για το πόσο βαρύ είναι το Aero ήθελα να δω την απάντηση της Open Source κοινότητας. Το κατέβασα και το εγκατέστησα στο PC της δουλειάς. Μετά απο λίγη δουλειά (πραγματικά λίγη λόγω του πολύ καλού wiki) είχα κάνει εγκατάσταση και το Beryl και έβλεπα όλα αυτά τα 3d εφέ σε μια ταπεινή NVidia GeForce MX440 32MB!!! Για να αναφέρω όλη την αλήθεια πρέπει να πώ ότι είχα μαύρες οθόνες όταν άνοιγα πολλά παράθυρα μαζί αλλά όπως ανακάλυψε σε ένα forum ο φίλος fantus αυτό δεν οφειλόταν στο beryl αλλά στους drivers της NVidia…Μάλιστα μου υπέδειξε και την αλλαγή μιας ρύθμισης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάλειψη των μαύρων οθονών με αντίτιμο όμως… Το σύστημα έγινε πραγματικά βαρύ…

Η επόμενη πρόκληση δεδομένη … Φταίνε όντως οι drivers της NVidia; Στο desktop PC μου εχώ κάρτα γραφικών επίσης NVidia οπότε η μόνη επιλογή το Laptop (Acer TravelMate 4100) με ATi Mobility Radeon X600. Η εγκατάσταση παιχνίδι, οι drivers της ATi μπαίνουν ακόμη πιο εύκολα (script kiddies) και το beryl ξεκινά… Το ζορίζω με πολλά παράθυρα αλλά δεν δείχνει να καταλαβαίνει τίποτα… Είναι πραγματικά εντυπωσιακό… Όσοι το είδαν είτε σχετικοί είτε όχι εντυπωσιάστηκαν… Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα : θα έτρεχαν τα Vista με ή χωρις Aero σε αυτά τα μηχανήματα?? ΟΧΙ

Ubuntu λοιπόν…

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.