Πριν από 1 χρόνο περίπου αγόρασα ένα Edison Robot v2.0, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα βρισκόταν μέσα στο κουτί του στο συρτάρι πρακτικά αχρησιμοποίητο. Για να είμαι ειλικρινής το πήρα περισσότερο για τα δικά μου παιδιά στο σπίτι παρά για χρήση στο σχολείο.

Πριν μερικές βδομάδες, και με αφορμή την Ευρωπαϊκή ώρα του κώδικα, ήθελα να οργανώσω στις μικρές τάξεις, δραστηριότητες τύπου BeeBot και μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα μικρό script που να προσθέτει τέτοια λειτουργικότητα στον Edison. Από τα 3 διαθέσιμα περιβάλλοντα προγραμματισμού του Edison, καταλληλότερο γι’ αυτό ήταν χωρίς αμφιβολία το edpyapp.com. Τo script λοιπόν αυτό το ανέβασα σε δικό του αποθετήριο στον λογαριασμό μου στο github, εδώ. Ελπίζω να φανεί και σε κάποιον άλλο χρήσιμο. Επειδή o Edison δεν έχει κουμπιά, χρησιμοποιούνται τα βελάκια από ένα τηλεκοντρόλ τηλεόρασης (αφού φυσικά έχει προηγηθεί ο προγραμματισμός του Edison ώστε να ακούει συγκεκριμένο τηλεκοντρόλ).

Μερικές σκόρπιες σκέψεις για τον Edison:

  • Μπορεί να κάνει απείρως περισσότερα πράγματα από το BeeBot και είναι καταλληλότερο για περισσότερες ηλικίες. Θα πρέπει να διευκρινήσω ότι θεωρώ το BeeBot καταλληλότερο για Νηπιαγωγείο – Πρώτες τάξεις Δημοτικού αλλά ως εκεί.
  • Είναι αρκετά φθηνότερο από το Beebot (55 ευρώ o Edison – 78 ευρώ το Beebot τον Νοέμβριο του 2018).
  • Ο τρόπος προγραμματισμού του Edison είναι λίγο παρωχημένος – δύσχρηστος, πάντα κατά τη γνώμη μου.
  • Δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για debugging πέρα από το beeps. Αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα.
  • Είναι συμβατό με τουβλάκια τύπου Lego και μάλιστα διαθέτει οπές ώστε να μπορεί να χτίσει κάποιος πάνω και γύρω του.
  • 3 διαφορετικά περιβάλλοντα προγραμματισμού που μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος ηλικιών (edblocks, edscratch, edpy).
  • Τέλος, σε αντίθεση με άλλες πλακέτες και STEAM robotάκια, είναι ένα κλειστό κουτί που περιλαμβάνει όλους τους αισθητήρες, led κλπ. Αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα (πχ δεν χρειάζεται η αγορά επιπλέον αισθητήρων – κινητήρων κλπ) αλλά και μειονέκτημα (συγκεκριμένες δυνατότητες και μηδενική δυνατότητα επέκτασης).

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.