Πριν από μερικούς μήνες έτρεξε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για προμήθεια εξοπλισμού Πληροφορικής σε Δημόσια σχολεία, στο οποίο αιτήθηκαν συμμετοχή σχεδόν όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Αυτό τον καιρό γίνεται η παραλαβή εξοπλισμού από τα σχολεία και σε ένα από τα σχολεία που εργάζομαι παρέλαβαν ένα laptop και ένα desktop υπολογιστή αρκετά καλών προδιαγραφών. Στο δε άλλο σχολείο, που επίσης πηγαίνω, παρέλαβαν έναν laser εκτυπωτή και ένα access point.

Δεν ξέρω ποιός διαχειρίστηκε το πρόγραμμα στο Υπουργείο Παιδείας (ή σε κάποιο άλλο Υπουργείο) αλλά το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι οι υπολογιστές αυτοί είναι dual boot (Ubuntu με γραφικό περιβάλλον Mate και Windows 10) και μάλιστα με default επιλογή (εντός 8 δευτερολέπτων) το Ubuntu. Ο τεχνικός της εταιρίας που παρέδωσε τους υπολογιστές αυτούς στα σχολεία της περιοχής, δήλωσε ότι έτσι ήρθαν οι υπολογιστές αυτοί και ότι θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι για να τους βάλουμε να ξεκινούν σε Windows 10 (!!).

Και στα δυο λειτουργικά συστήματα, υπάρχουν εγκατεστημένα όλα τα εκπαιδευτικά πακέτα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο – ΕΠΑΛ), το LibreOffice (αντί του Microsoft Office) και το ακόμη εντυπωσιακότερο για μένα είναι ότι οι browsers είναι ρυθμισμένοι για χρήση duckduckgo αντί του Google για προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης!

Σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά περιόδους, τα προγράμματα αυτά του ΕΣΠΑ (έστω και αν είναι μικρά) και η στήριξη από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, είναι οι μοναδικές πηγές από τις οποίες μπορεί να προέλθει νέος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός σε ένα Δημόσιο Σχολείο.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.