Τελειώνουν σήμερα οι εργασίες ενός ακόμη (αισίως του 9ου) Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι το 4ο συνεχόμενο στο οποίο συμμετέχουμε με το σχολείο μου. Η συμμετοχή μαθητών Δημοτικού σε Συνέδριο είναι μια εμπειρία μοναδική, κατά τη γνώμη μου. Ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο (μια γιορτή επίδειξης εργασιών) το καθιστά μια πολύ όμορφη δραστηριότητα εμπλουτισμού γνώσεων και κυρίως εμπειριών. Δυστυχώς όμως καμμιά φορά οργανώνουμε το πρόγραμμα επίσκεψης μας (κυρίως τα σχολεία εκτός Θεσσαλονίκης) τόσο ασφυκτικά, που πέρα της δικιάς μας παρουσίασης δεν δίνουμε χρόνο στα παιδιά να το ζήσουν περισσότερο, να περιηγηθούν στην GameLand, στα ePosterShows να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις εργασιών μαθητών της ίδιας βαθμίδας στην Κεντρική σκηνή. Είναι κάτι που θα πρέπει σίγουρα να διορθώσουμε (ως εκπαιδευτικοί).

Η διοργάνωση για άλλη μια χρονιά ήταν άψογη (είναι εμφανής η εμπειρία της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας). Είναι μια πραγματική γιορτή της Πληροφορικής σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια και μια ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας παρόλα τα εμπόδια που αντικειμενικά υπάρχουν. Το μοναδικό παράπονο που μπορώ να κάνω έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς που οργανώνουν τις παρουσιάσεις και δεν σέβονται το 10λεπτο. Είναι πραγματικά κρίμα να πηγαίνει πίσω ολόκληρο το πρόγραμμα επειδή κάποιοι κάνουν παρουσιάσεις 20-30 λεπτών επιβαρύνοντας και τους μαθητές με επιπλέον αναμονή αλλά και τις μετακινήσεις ολόκληρων σχολείων εκτός Θεσσαλονίκης.

Τέλος, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, πρέπει να ομολογήσω ότι το φετινό ήταν το Συνέδριο που συμμετείχα με τον μικρότερο ενθουσιασμό και αυτό λόγω της υποβάθμισης του μαθήματος των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο (μείωση ωρών από 2 σε 1 την βδομάδα). Μοιραία οι εργασίες του Δημοτικού είναι απλούστερες ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ασφυκτικό (γιατί χάνονται ώρες σε αργίες, εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις κλπ). Δεν είχα χρόνο να μελετήσω το πρόγραμμα για να δω αν η αλλαγή επιπέδου των εργασιών αποτυπώνεται και εκεί, αλλά θα το κάνω.

PS. Υπήρχαν εντυπωσιακές παρουσίες από ομάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δημοτικών Σχολείων. Φαίνεται ότι με αφορμή τον διαγωνισμό της Lego για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δημιουργούνται ομάδες σε πολλά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός εξαιρετικά ευχάριστο. Δυστυχώς δεν είχα χρόνο και ευκαιρία να ρωτήσω τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για τις πηγές χρηματοδότησης του για αγορά εξοπλισμού.

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.