Το μάθημα των ΤΠΕ στις μικρές τάξεις του Δημοτικού είναι πολύ ιδιαίτερο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Α’ τάξη οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν γνωρίζουν καν γράφη και ανάγνωση στην αρχή της χρονιάς, οπότε οι επιλογές των εκπαιδευτικών λογισμικών είναι αρκετά περιορισμένες.

Ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την δουλειά του εκπαιδευτικού είναι τα διαφορετικά επίπεδα γνώσης χειρισμού ΗΥ των μαθητών. Βαδίζοντας στον 4ο χρόνο που διδάσκω ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχω δει αρκετούς μαθητές που πιάνουν ποντίκι πρώτη φορά στο σχολείο (απουσία ΗΥ στο σπίτι) αλλά και άλλους που έχουν περισσότερες δεξιότητες χρήσης από πολύ μεγαλύτερους (ηλικιακά) μαθητές.

Προσωπικά επιλέγω να ξεκινώ από τα πολύ βασικά στα πρώτα μαθήματα της Α’ τάξης του Δημοτικού, δηλαδή από το ποντίκι. Αριστερό κλικ, δεξί κλικ, μεσαίο κλικ κλπ. Αυτό το ΣΚ λοιπόν βρήκα λίγο χρόνο και έφτιαξα μια πολύ μικρή εφαρμογή εξάσκησης στη χρήση του ποντικιού για μαθητές Α’ τάξης αλλά και Νηπιαγωγείου. Προσπάθησα να βάλω μόνο εικονίδια και καθόλου κείμενο. Το concept είναι το απλούστερο δυνατό: στην οθόνη εμφανίζεται ένα ποντίκι στο οποίο κάθε φορά ένα πλήκτρο έχει κόκκινο χρώμα. Αυτό το πλήκτρο πρέπει να πατάνε οι μαθητές ώστε να κερδίσουν ένα πόντο. Αν το πατήσουν σωστά εμφανίζεται ένα μεγάλο πράσινο τικ (και φυσικά αυξάνεται το σκορ), αν το πατήσουν λάθος εμφανίζεται ένα μεγάλο κόκκινο Χ. Στο τέλος του παιχνιδιού υπάρχουν 2 μεγάλα εικονίδια για εκκίνηση από την αρχή (πράσινο στρόγγυλο βελάκι) ή έξοδο (μεγάλο κόκκινο Χ).

Είναι γραμμένο στο python και pygame και ο κώδικας είναι διαθέσιμος στο https://github.com/ale3andro/mouse-training Σε σταθμούς εργασίας με Linux το μόνο που χρειάζεται ως προαπαιτούμενο είναι η εγκατάσταση του πακέτου python-pygame. Αυτή τη βδομάδα θα το δοκιμάσω στην τάξη στα 3 τμήματα Α’ τάξης στα οποία διδάσκω. Αν κάποιος συνάδελφος το βρει χρήσιμο θα χαρώ πολύ να έχω feedback!

Από ale3andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.