Πολλά έχουνε ειπωθεί και γραφτεί τις τελευταίες μέρες για την Ελληνική Αστυνομία (με αφορμή τον θάνατο νεαρού φιλάθλου του Παναθηναϊκού κατά την διάρκεια επεισοδίων) τα περισσότερα των οποίων είναι μάλλον απαξιωτικά.

Δεν είμαι απο αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι αγγελικά πλασμένη ή ότι λειτουργεί άψογα… Απλά πιστεύω οτι πρέπει να της αναγνωρίσουμε οτι προσπαθεί. Όπως χθες το βράδυ για παράδειγμα, όπου παρά την καρακτώδη βροχή και το προχωρημένο της ώρας, υπήρχαν αστυνομικοί στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης που σταματούσαν για ελέγχους τα διερχόμενα αυτοκίνητα…

Από ale3andro

7 σκέψη για το “Ελληνική Αστυνομία”
  1. Ale3 αυτή είναι η δουλειά τους. Αλίμονο αν επικροτούμε κάποιον γιατί κάνει τη δουλειά του, ιδίως στο δημόσιο. Με αυτήν την καταρακτώδη βροχή κάνει τη δουλειά του και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

    Η αστυνομία τρώει τα γιούχα γιατί βαράει όταν δεν πρέπει, ρίχνει δακρυγόνα όπου λάχει, και όταν είναι να κάνει συλλήψεις δε συλλαμβάνει αλλά κάνει την πάπια. Άλλο η τροχονόμηση και άλλο η διασφάλιση της δημόσιας ηρεμίας.

    Έχουν τα δίκια τους, και αποτελούν αρκετές φορές εξιλαστήρια θύματα, αλλά ότι έχουν το μερίδιο ευθύνης και κραξίματος το έχουν. Αν μη τι άλλο στην Ελλάδα οι “παρθένες” μας έχουν τελειώσει.

  2. Συμφωνώ οτι είναι δουλειά τους, και πρέπει να την κάνουνε ανεξαρτήτως καιρού, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον ο υπόλοιπος κόσμος κάνει (καλά) την δουλειά του με τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία έκανε την δουλειά της και την εκανε καλά. Αντί να κάθονται μέσα στο περιπολικό, βγήκανε μέσα στην βροχή και κάνανε αυτό που θα έπρεπε να κάνουνε, όπως δυστυχώς δεν το κάνανε στην περίπτωση της συμπλοκής των φιλάθλων. Άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε μόνο τα αρνητικά αλλά να στεκόμαστε, έστω και λίγο, στα θετικά.

  3. Αν η δουλειά τους είναι να κάνουν ελέγχους εξυπακούεται ότι θα πρέπει να μη κάθονται στο περιπολικό. Αν δεν έβγαιναν δε θα λέγαμε ότι δε κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά θα λέγαμε ότι δεν κάνουν καθόλου τη δουλειά τους και θα βρίζαμε το δημόσιο όπως κάνουμε για χίλιο τόσα πράγματα. btw είναι και γιορτές=κίνηση, μπορεί να υπάρχουν και ανάλογα “πριμ”, ένας λόγος παραπάνω.

    Συμφωνώ με τη λογική του να λέμε και τα θετικά αλλά όχι όταν απλώς εκτελούνε την εργασία τους. Ούτε το προχωρημένο της ώρας λέει κάτι ούτε ότι έβρεχε. Εφόσων είχαν υπηρεσία απλά έκαναν τη δουλειά τους. Ξαναλέω αλίμονο αν στην Ελλάδα χειροκροτάμε αυτούς που απλά κάνουν τη δουλειά τους=το αυτονόητο, ιδίως στο δημόσιο τομέα.

  4. Νομίζω οτι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ποιά είναι η δουλειά κάποιου και το τι κάνει αυτός ο κάποιος τελικά, και αυτό δεν αφορά μόνο στην αστυνομία. Από την άλλη σε καμμιά περίπτωση δεν “χειροκρότησα” την αστυνομία γιατί έκανε την δουλειά της. Απλά δεν με εκφράζει η εικόνα ολοκληρωτικής απαξίωσης που περνάει τις τελευταίες μέρες κυρίως απο την tv για την Ελληνική Αστυνομία, γιατί απλά πιστεύω οτι δεν της αρμόζει. Η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις κάνει την δουλειά της καλά και σε άλλες περιπτώσεις είναι μάλλον ανεπαρκής. Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν είναι τελείως άχρηστη η “… πιο τυφλή και απο την βία…” όπως έγραφε το οπισθόφυλλο του Έθνους την Μεγάλη Δευτέρα.

  5. Ale3 τι σημαίνει ποια είναι η δουλειά κάποιου και το τι κάνει αυτός τελικά? Το ίδιο πράγμα δε λέμε?

    Το κράξιμο που τρώει η αστυνομία και ο Πολύδωρας για συγκεκριμένες ενέργειες καλώς το τρώνε. Άχρηστη δεν είναι η αστυνομία αλλά η αποποίηση ευθυνών. Και αυτό κάνει εννίοτε η αστυνομία καλύπτοντας τον κ@λο της σαν μια ακόμα δημόσια υπηρεσία. Το ξύλο στις πορείες και οι ζαρτινιέρες, η μη σύλληψη των γνωστών-αγνώστων αλλά τα δακρυγόνα σε συνταξιούχους, φοιτητές, καθηγητές, τα οποία είναι και τα κύρια για τα οποία τρώνε κράξιμο καλώς τα τρώνε. Την εικόνα της απαξίωσης ale3 μόνοι τους την δημιουργούν οι αστυνομικοί-εκπρόσωποί τους, με το να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

    Για μένα η αστυνομία είναι ακόμα μια υπηρεσία τους κράτους. Όπως όλες οι υπηρεσίες για να λειτουργεί θα πρέπει έχει κάποια κριτήρια στελέχωσης και λειτουργίας και όχι να καλύπτει τρύπες, με ότι εννοείτε και υπονοείτε το καλύπτει τρύπες.

    Και για να γίνω πιο σαφής, προς το ποιος είναι ο προβληματισμός μου. Επειδή ανέφερες την απαξίωσή τους από τα ΜΜΕ. Άσχετο με την αστυνομία αλλά σχετικό με τα ΜΜΕ. Εδώ παίζαν και ξαναπαίζαν το κάψιμο μιας σημαίας, και όλοι μας σοκαριστήκαμε, ενώ καθημερινά κάνουμε όργια παρανομίας. Καθημερινά κάνουμε τη δημοκρατία ρόιδο και όποτε θυμόμαστε σύμβολα και ιδέες χαιρόμαστε. Που θέλω να καταλήξω? Ότι το τι δείχνουν τα ΜΜΕ και το πόσο σοβαρή είναι η απαξίωση που πράγματι έχουν, είναι πλασματικά. Όσο πλασματική και λάστιχο είναι η αντίληψη που έχουμε για πολλά πράγμα τα εδώ στο Ellada. Πολιτικό-πολιτισμικό είναι το πρόβλημα, αλλά ποιος ασχολείται με αυτά στην Ελλάδα. Είναι και Πάσχα, υπολειτουργούμε…

  6. Ξα νομίζω οτι επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Ούτε εγώ διαφωνώ με την κριτική στην αστυνομία και στον Πολύδωρα. Σαφώς και έχουν ευθύνες. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κραξίματος και κριτικής.
    Όσον αφορά την εικόνα της απαξίωσης νομίζω την δημιουργούν τα ΜΜΕ και όχι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, που σαν εκπρόσωποι απλά κάνουν την δουλεία τους προσπαθώντας να μπαλώσουν ότι μπορούν και να αποποιηθούν των ευθυνών τους (αυτοί φαίνεται οτι κάνουν καλά την δουλειά τους 😉 ).
    Συμφωνώ επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια στελέχωσης και λειτουργίας της αστυνομία ώς υπηρεσία τους κράτους. Με δεδομένο όμως οτι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν, είναι μάταιο να κατηγορούμε αποκλειστικά την αστυνομία για όλα τα στραβά (δεν νομίζω ότι ρίχνουν ξύλο και δακρυγόνα στις πορείες αβίαστα, σίγουρα υπάρχουν άνωθεν εντολές οι οποίες πολύ πιθανόν είναι προέρχονται ακόμα και απο την πολιτική ηγεσία της). Το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι. Τελικά νομίζω ότι όπως έχουμε το κράτος που μας αξίζει έχουμε, αντίστοιχα, και την αστυνομία που μας αξίζει.

  7. +1^ν στο τελευταίο.

    Πάντως για τις ζαρτινιέρες και το βρωμόξυλο δε φταίνει οι άνωθεν εντολές αλλά η βλακεία, για να μη πω τίποτα χειρότερο, στο κεφάλι ορισμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.